Maiken Caspersen Falla fäller sig fram och tar hem segern i norska mästerskapen. Foto: TT

Falla tillbaka som vinnare: ”Ett skrämskott för svenskorna”

Uppdaterad
Publicerad

Maiken Caspersen Falla vann norska mästerskapen i sprint efter en stenhård duell med Anna Svendsen. Därmed har ett nygammalt VM-hopp tänts för Norge i kampen med svenskorna som gjorde rent hus i Tour de Ski.

– Det är fantastiskt med medaljer, hehe. Jag satt och tittade över vad jag har gjort på träningen och så sent som i december var det extremt många dåliga pass. Det har varit tungt och det slog mig igår att framstegen den senaste månaden varit ganska extrema, säger en lycklig Falla till NRK.

Caspersen Falla, som haft en tung säsong de få tävlingar hon deltagit i, visade gammalt fint slag hela dagen och gick på knock på den tunga banan i klassiskt i Granåsen i Trondheim som bjöd på bistert vinterväder i flödande solsken.

Experten: ”Ge Maiken en månad till så ska svenskorna få svettas”

Inför den sista sugande backen stakade hon hårt och fick en lucka på 15 meter ned till övriga fältet. På väg in mot upploppet hade Svendsen kommit ikapp och det blev en hård kubbning innan Falla fällde fram benet och kastade sig över mållinjen – 0,33 före Svendsen. Det var Fallas sjätte NM-guld i sprint.

– Det här var ett skrämskott för svenskorna. Ge Maiken en månad till så ska svenskorna få svettas lite i VM, säger NRK:s expert Torgeir Björn klart belåten med vad han fick se.

Hösflot Kläbo säker vinnare i herrklassen

I herrklassen tog Johannes Hösflot Kläbo en säker seger på hemmaplan. Han kunde glida över mållinjen och var 0,49 före Erik Valnes. Lillebror Northug, Even, blev sexa och sist i finalen.

För övriga nationer är det en tävlingsfri helg efter Tour de Ski som avslutades i söndags. Nästa tävling i världscupen är i Lahtis nästa helg.  VM i Oberstdorf avgörs i månadsskiftet februari/mars.

KLIPP: Kläbos hyllning till Ebba Andersson: ”Otroligt välförtjänt” (10 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.