Jessie Diggins var helt slut när hon passerat mållinjen. Foto: Odd Andersen/AFP/TT

Jessie Diggins tog OS-silver – efter matförgiftning: ”Trodde att jag skulle dö”

Uppdaterad
Publicerad

Jessie Diggins tog OS-silver på damernas tremil.

Efter målgång var hon helt slut och fick bäras bort från målområdet.

Senare berättade hon att hon blev matförgiftad i går och tillbringade hela dagen i sängen.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

Jessie Diggins tog, något överraskande, silvret när damernas tremil avgjordes i natt, svensk tid.

När hon gick i mål, 1.43 efter den överlägsna segraren Therese Johaug, föll hon ihop i målområdet och behövde hjälp för att ta sig därifrån. När hon lite senare pratade med diverse journalister avslöjade hon vad hennes trötthet berodde på.

OS i Peking 2022

– Jag blev matförgiftad i går, så jag behövde hålla mig i sängen hela dagen, sade hon, enligt NRK.

– Det var därför jag trodde att jag skulle dö på mållinjen.

”Riktigt stolt”

Diggins, som blev sjuk ungefär 30 timmar före loppet efter en måltid som bestod av kyckling, ris och grönsaker, berättar enligt Washington Post att hon dock mådde oväntat bra vid startlinjen:

– Jag gick från ”Wow, det här är inte de loppförberedelserna som jag hade sett framför mig: Liggande i sängen där jag behöver tvinga i mig själv havregrynsgröt och soppa från burk”, men jag var riktigt stolt över hur mycket sportdryck jag fick i mig. Och sen, nånstans runt 13 kilometer, kände jag att mina ben började skaka och krampa, säger hon, och fortsätter:

– Då tänkte jag: ”Jösses, jag hoppades att detta inte skulle börja förrän vid 28 kilometer, men det var bara att kämpa.

”Fantastisk stöttning”

Och det gjorde alltså Diggins, som efter en gårdag i isolering där hennes mamma övertalade henne att ändå göra ett försök på tremilen, till slut alltså tog sig i mål på en andraplats.

– Varje sista droppe av min energi användes i det här loppet, det är något som är säkert. De två sista varven krampade mina ben, så jag försökte dricka så mycket jag kunde. Och vi hade sån fantastisk stöttning där ute, så jag kände att ”Jag kan inte ge upp. Jag måste anstränga mig så mycket jag kan där ute på snön och gå i mål med inga krafter kvar. Kanske kan jag hålla mig kvar på medaljplats, kanske inte. Men jag är tvungen att försöka”, säger hon, enligt USA Today, och förklarar hur nöjd hon är med sin insats:

– Det kanske var det bästa loppet i hela mitt liv, om jag ska vara ärlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet