Anders Byström hade hoppats på ett bättre OS av de svenska åkarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Anders Byström om svenska längdskidåkarnas OS: ”Lite för svagt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ”bara” fyra medaljer till de svenska längdskidåkarna i OS.

En besvikelse enligt många.

– Det är klart att vi funderar på om vi kunde gjort någon bättre i förberedelserna, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

De senaste åren har det varit mer regel än undantag att det har varit svenska åkare på prispallen i världscuptävlingar i längdskidor på damsidan.

Men varken Ebba Andersson eller Frida Karlsson tog någon individuell medalj, och faktum är att bara en av de fyra svenska medaljerna kom i ett distanslopp, nämligen damernas stafett.

OS i Peking 2022

Landslagschefen: ”Det är klart att vi funderar”

Bland annat Frida Karlsson, som varit en gigant i världscupen, fick inte till det alls till det på OS.

– Vi har många som varit formtoppade i vårt lag, men till exempel finskorna träffar oerhört bra med både material och form, det är konkurrenter som gör det bra, sedan har inte Frida träffat, Ebba idag det är helt brutalt att hon missar medalj, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

Är det något som ni gjort fel i uppladdningen inför OS?

– Varje lopp lever sitt liv, men det är klart att vi funderar på om vi kunde gjort någon bättre i förberedelserna, men vi har visat i världscupen att vi är en väldigt stark skidnation, jag tycker visar det här också.

Var rätt att ta ut Kalla

Charlotte Kalla kom till mästerskapet med osäker form och OS blev långt ifrån vad hon hoppats på.

– Hon tycker det är tråkigt att det inte lossnat som hon vill, hon vet inte varför heller, hon tycker det är förvånande och tråkigt, men den analysen får hon göra med tränarna.

I efterhand, var det rätt att ta ut henne?

– Ja, hon var vår fjärde distansåkare så uttagningen i sig var rätt, men sedan har hon inte fått till det som vi eller hon hoppats på.

Trots missarna – vallachefen nöjd

Efter det inledande OS-loppet, damernas skiathlon, kritiserade flera av åkarna skidorna. Även Jens Burman sade till SVT Sport efter tremilen att han inte var nöjd med materialet.

Vallachefen Petter Myhlback är däremot nöjd med vallateamets insats under OS.

– Jag tycker vi gör det jäkligt bra, många lopp har vi bättre än andra nationer, men vi har inte bäst i alla lopp, säger han till SVT Sport.

Norge är en av nationerna som haft ett kinesisk samarbete och varit i Kina och testat skidor flera gånger de senaste åren. Det valde Sverige att inte göra.

– Det fanns en oro att de nationerna som varit på plats skulle prestera bättre materialmässigt än de gjorde, men det visade sig att det absolut inte var så.

Varför valde ni att inte åka dit och testa innan?

– Nu i november fanns det sådana saker som pandemin, det var därför vi inte åkte.

– Sedan att vi inte inleder ett samarbete med Kina, det är av helt andra orsaker som vi inte vill gå in på.

Är det ett ställningstagande?

– Nej, jag vill inte kommentera det, men vi känner oss trygga i det.

KLIPP: Therese Johaug vann tremilen – Ebba Andersson tappade bronset (20 februari 2022)

Svenska skidbesvikelser i OS

Sverige tog ett guld (Jonna Sundling i sprint), två silver (Maja Dahlqvist i sprint samt Sundling och Dahlqvist i sprintstafett) och ett brons (damernas stafett). Ett sämre utfall än väntat.

Här är de största svenska längdbesvikelserna i Zhangjiakou:

  • Damernas skiathlon

Frida Karlsson sågs på förhand som den främsta utmanaren till Therese Johaug. Efter dåligt vallade skidor kom hon femma och svimmade efter loppet.

  •  Damernas 10 km

Distansen där Frida Karlsson på förhand,hade störst chans att besegra Therese Johaug, vilket hon gjort två gånger i vinter. Men Karlsson slutade tolva och kollapsade efter loppet. Ebba Andersson kom sexa.

  • Damernas sprintstafett

Sveriges största guldchans på förhand, speciellt sedan Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hade kommit etta och tvåa på individuella sprintern. Därför var silvermedaljen bakom skrällen Tyskland en besvikelse.

  •  Damernas stafett

Sverige var guldfavorit tillsammans med Ryssland. Men när två av svenska åkarna inte hade rätt dag, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson, fick man nöja sig med ett brons.

  • Herrstafetten

Svenska herrarna var nära att nå målet och ta medalj. Men det blev en fjärdeplats bakom Frankrike som tog bronset.

  •  Damernas 30 kilometer

Ebba Anderssons stora chans. Hon låg också på bronsplats till upploppet, men tappade allt och blev åtta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet