Fjärdeplatsen har gett mersmak – Sundling kan ställa upp i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling kommer hem med en medalj av varje valör från Peking-OS.

Men fjärdeplatsen i tremilen väger nästan lika tungt som guldet – och den har gett mersmak. Det är inte omöjligt att sprintstjärnan ställer upp i Holmenkollens tremil den 5 mars.

– Man ska aldrig säga aldrig, säger Sundling till SVT Sport.

Jonna Sundling prickade formen perfekt till OS och lämnar Peking med tre medaljer: Guld i sprinten, silver i sprintstafetten och brons i stafetten.

Men trots medaljskörden är fjärdeplatsen på tremilen ett av hennes mest värdefulla OS-minnen.

OS i Peking 2022

– Den sista tävlingen, tremilen som jag gör, värdesätter jag nästan lika mycket som min guldmedalj i sprinten. Den är viktig, för tre mil är vanligtvis inte något jag åker på den här nivån och att få göra det på ett OS är ju otroligt ärofyllt. Jag har aldrig åkt så bra på en distanstävling. Att få göra det på den banan som var och i de förhållandena – det har aldrig varit så roligt att åka en tremil.

Vad var det som fungerade så bra i det loppet?

– Det kändes så bra, jag kunde disponera loppet som jag hade planerat. Det var att åka energisnålt och så kontrollerat som möjligt för att få ut den snabbaste farten från a till b.

KLIPP: Johaug vann – men Sundling spurtade hem fjärdeplatsen (20/2 – 2022)

Utesluter inte Holmenkollen

Framgången på distans har gett mersmak och Sundling kan komma att fokusera mer på distanslopp i framtiden.

– Jag har tagit ett steg i rätt riktning även i distans nu och börjar bli lite jämnare i stilarna. Det är jättekul för det är något jag har strävat efter.

– Jag ska testa nu efter den här tremilen att köra lite mer distans. Tanken var ju att fokusera mest på sprint den här säsongen. Men jag har alltid velat bli en bättre distansåkare och har ju sett mig som en hybrid allroundåkare. Det är väldigt kul när man ser att man utvecklas och då vill jag köra mer, säger Sundling.

Kommer du köra den kommande tremilen i Holmenkollen?

– Det vågar jag inte säga nu, men man ska aldrig säga aldrig. Kanske, säger Sundling.

Snabbt vidare till nästa tävling

Efter en turbulent hemresa landade Sundling på Arlanda sent igår kväll. Nu bär det av till Östersund för lite återhämtning. Men det blir en kort vistelse hemma.

– Sedan bär det av till Finland för världscup, så det ser jag fram emot, det ska bli kul. Nu gäller det att komma hem och få lugna ner sig lite, slappna av, och sedan packa om väskan och dra igen, säger Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet