Vasaloppsvinnaren dissar de stora teamen – går sin egen väg

Uppdaterad
Publicerad

Lina Korsgren vann Vasaloppet i vintras, hennes största framgång i karriären. Till skillnad får de flesta andra i långloppscupen som tillhör olika team så väljer hon att köra helt på egen hand.

– Jag är lite av en ensamvarg och jag har lärt mig att träna ensam, säger Lina Korsgren till SVT Sport.

Backarna hemma i Åre är både många och långa. Sedan fyra år är det här 30-åriga Lina Korsgren bor och tränar. Stakpassen uppför bergen avlöser varandra, allt som oftast i sin ensamhet.

– Sedan jag flyttade till Åre har nästan alla pass blivit mer motivationshöjande, jag kan fokusera mer på varje pass. Dels är det miljön här och dels är det alla höjdmetrar som finns här, säger Lina Korsgren.

Vasaloppet

Valde bort de stora teamen

Inför fjolåret valde hon att göra en egen satsning och skippade till skillnad från de flesta andra i långloppscupen att tillhöra ett team.

– När Thomas Alsgaard la ned sitt norska team som jag var en del av så kände jag att jag samlat på mig nog med erfarenhet för att våga gå min egen väg, säger Lina Korsgen.

Vann Vasaloppet

Första säsongen med sitt egna upplägg blev en succé – på Vasaloppet kom hennes största triumf i karriären när hon vann det mest prestigefyllda loppet i långloppscupen.

– Det var en helt fantastisk känsla, det var det loppet jag hade siktat in mig på under ett helt år och att få göra de själv i mitt eget team var fantastiskt.

Trea i totalcupen

Trots att det inte var totalcupen hon satsade på så blev hon trea, sin bästa placering någonsin. En bonus enligt henne själv som tänker sig ett liknande upplägg i år.

– Jag siktar in mig på enskilda lopp, Vasaloppet så klart men även Marcialonga som jag vill prestera bättre i än jag gjort hittills, sen får vi se vad det blir i totalcupen, säger Lina Korsgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet