Outsidern i orienterings-VM: ”Har ett ess i rockärmen”

Uppdaterad
Publicerad

När orienterings-VM drar igång på tisdag kommer det att handla mycket om svenska storstjärnan Tove Alexandersson.

Men Sverige-tvåan Karolin Ohlsson är redo att utmana, berättar hon i ett besök i SVT:s Morgonstudion.

– Jag har ett ess i rockärmen, min spurt.

På tisdag inleds orienterings-VM i norska Östfold och det svenska laget som tog hem massor av medaljer under senaste mästerskapet, VM i Lettland tog Sverige fyra medaljer, varav två i stafett. I båda dessa lag var Karolin Ohlsson, och Tove Alexandersson med.

– Jag älskar att tävla i lag, och jag har en grej som andra inte har, jag har vinnarskallen, berättar Karolin Ohlsson med ett brett leende.

Många minns segerintervjun från förra EM då en sprudlande glad Karolin Ohlsson visade sina känslor, med massor av svordomar.

– Okej, det var lite många svordomar. Men jag har vinnarskalle och att vinna på det sättet är härligt. Det är sådana minnen som gör att man orkar träna, säger Karolin Ohlsson.

Sverige åker med en stark trupp till VM, inte minst på damsidan. Tove Alexandersson som dominerat sporten i flera år, som vunnit världscupen och som krossade allt motstånd på O-ringen i somras, är givetvis den stora favoriten att vinna VM-medaljer till Sverige. Men de svenska stafettlagen, både i sprint och medel, är favoriter. Och i de lagen lär Karolin Ohlsson vara med.

– Tove är vår förebild i gruppen, såklart. Hon inspirerar oss andra, hon är otroligt duktig och det känns bra att kunna utmana henne. Orientering är en komplex sport, det tar tid att lära sig att kunna orientera i hög fart, förklarar Karolin.

27-åriga Karolin Ohlsson som bor i Stockholm och tävlar för Nackaklubben Järla, jobbar som silversmed. Ett jobb som hon menar är bra för orienteringen.

– Det gäller att kunna fokusera, samtidigt som det gäller att hitta sitt eget uttryck. Till skillnad mot bland annat Tove, som varit duktig och elitsatsat sedan ungdomsåren, inledde jag min elitsatsning senare som andraårssenior. Jag har fortfarande en del att lära.

SVT sänder orienterings-VM med start på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.