Jonas Leandersson, VM-guld och Jerker Lysell, vänster, VM-brons Foto: TT

Svenskt VM-guld i orientering

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Leandersson vann VM-guld i herrarnas sprint i Skottland. Svensken vann på tiden 13.13,1 och var 2,2 sekunder före Martin Hubmann.     

– Det här slår allting. Jag är så glad att jag hålit ihop det så bra och att det räckte hela vägen. Det är helt sjukt. Jag får vara glad att jag hade marginalerna vid min sida. Det var bara några sekunder tillgodo, säger Jonas Leandersson.

”Imponerad”

SVT:s expert Mats Troeng analyserade guldet efteråt.

Orienterings-VM 2015

– Han är bäst när det gäller och visar kyla. Han tog det lite lugnare på kvalet och satsade allt på finalen, och det höll hela vägen. Han levererar.  Jag är djupt imponerad, säger Mats Troeng.     

– Han har tagit steg framåt även i skogsdistanserna och kommer vara en kugge i det svenska stafettlaget senare i veckan. När det gäller sprint har två EM-guld och ett VM-brons sedan tidigare. Det här är hans första individuella VM-guld. 

Tiondeplats

Jerker Lysell knep bronset och var 4,9 efter sin landsman.

– Nu kanske det släpper så jag kan slappna av och fokusera på guldet nästa gång. Jag hade koll hela vägen och gjorde inga misstag egentligen, säger Jerker Lysell.

I damernas sprintfinal kom Karoline Ohlsson tia i Tove Alexandersson och Lena Eliassons frånvaro.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2015

Mer i ämnet