Tove Alexandersson. Foto: Victor Lundmark

Tove Alexandersson förlängde mäktiga segersviten

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson är nu bara en världscupseger från att bli historisk som första kvinna att vinna alla världscuptävlingar under en säsong. Det efter att hon vunnit världscupfinalen i kinesiska Guangzhous inledande medeldistans.

– Det vore väldigt häftigt om jag lyckades med det, säger hon.

Åtta segrar, en kvar. Det är läget för Tove Alexandersson som redan har säkrat segern i årets världscup. Då världscupfinalen i Kina inleddes vann hon medeldistansen med en halvminuts marginal till tvåan Natalija Gemperle, Ryssland.

Den svenska stjärnan ledde från början till slut, även om Gemperle var nära att komma ikapp med bara minuter kvar att springa.

”Var lite knackigt”

Trea i tävlingen blev schweiziskan Julia Jakob.

Trots segern var Alexandersson inte helt nöjd.

– Det var lite knackigt, det var inget lopp där jag hade bra flyt, sade hon efter loppet.

Sprintstafett i morgon

– Det var utmanande, framför allt mentalt. Men jag är jätteglad att jag höll fokus hela tiden.

Svenskan Alva Olsson kom nia och även Lilian Forsgren, Sara Hagström och Johanna Öberg kom i mål bland de 20 främsta.

Imorgon avgörs en sprintstafett i Guangzhou och då kan Sverige fullborda säsongen där man hittills har vunnit alla världscupstafetter. Alexandersson tävlar för sista gången den här säsongen på tisdag och det är alltså då hon kan bli historisk.

– Det vore så klart väldigt häftigt om jag lyckades med det. Jag skulle bli väldigt imponerad av mig själv om jag gjorde det, för det är väldigt tufft att hålla formen hela tiden och ladda om fysiskt och mentalt inför varje lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.