OS-stjärnorna Elvira Öberg och Nils van der Poel varnar att brister vid dopningskontroller kan utnyttjas av fuskare. Foto: Bildbyrån

OS-stjärnorna varnar: ”Då går det som fuskare att komma undan”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds tävlingarna vid OS i Peking.

Samtidigt visar en granskning som Ekot och Radiosporten har gjort att det finns allvarliga svagheter i det internationella antidopningsarbetet.

– Jag har varit med om att folk blir lämnade utan kontrollant, säger Elvira Öberg till Sveriges Radio.

Den svenska skidskyttestjärnan, som ligger trea i den totala världscupen, är en av idrottarna som Sveriges Radio har pratat med som själv upplevt bristande kontroller.

– Tyvärr har jag varit med om det. Inte i Sverige, men utomlands. Att man får reda på vilka som ska testas innan de får reda på det. Sedan också att folk blir lämnade utan kontrollant, det har jag också varit med om. Det är väldigt synd att det kan gå till på det sättet, och man får ju hoppas att det inte påverkar utfallet av testerna, säger Elvira Öberg.

OS i Peking 2022

En idrottare som förvarnas att ett dopningstest ska ske, eller lämnas obevakad, gör det enklare för en fuskare att manipulera testet i fråga.

”Då går det att komma undan”

Sveriges Radio har varit i kontakt med nio svenska elitidrottare, som antingen deltar i Peking eller deltog i Tokyo-OS i somras, som alla kan vittna om tillfällen då en dopningskontrollant inte har hållit personen som ska testas under uppsikt.

Detta trots att det krävs enligt det internationella regelverket.

– Skadan av att man inte håller en idrottare under uppsikt under en kontroll är potentiellt jättestor. Då går det för en fuskare att komma undan om man ges tid att manipulera sin kropp, säger Nils van der Poel.

Antidopningsbyrån Wada har avböjt en intervju med Sveriges Radio, men skriver att det finns skyddsmekanismer och att det skulle vara både ”svårt och arbetsintensivt” att utnyttja systemet för att fuska.

SE OCKSÅ: OS-enkäten med Nils van der Poel: ”Det låter ju skumt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet