Nils van der Poel är en av de som kritiserat OS i Peking. Det uppmuntras av SOK:s Peter Reinebo. Foto: Bildbyrån

SOK står bakom stjärnornas Kina-kritik

Publicerad

Senaste tiden har Sebastian Samuelsson och Nils van der Poel – två av Sveriges största vinteridrottare – starkt ifrågasatt vinter-OS i Peking 2022.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) ställer sig bakom kritiken.

– Det är beklagansvärt, säger verksamhetschefen Peter Reinebo om utvecklingen i Kina.

Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner, samt för situationen i Hongkong. Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

När skidskytten Sebastian Samuelsson i förra veckan blev uttagen till OS passade han på att rikta hård kritik mot Kina som värdland. OS-guldmedaljören sade att man inte borde ha mästerskap och framför allt inte OS i den typen av länder.

Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel hade liknande tankar under sin pressträff i Åre i förra veckan. Då sade han till TT:

– Om jag får åka till OS så inser jag att jag inte briljerar som människa.

Peking stod som värdstad även för sommar-OS 2008 – och sedan dess har utvecklingen gått åt fel håll, medger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Det är beklagansvärt, säger han.

– Det är klart att det är önskvärt att fler genuina demokratier arrangerar de här stora multieventen, det tror jag att väldigt många tycker.

”Positivt”

Att aktiva väljer att uttrycka sina känslor kring spelen tycker Reinebo är bra.

– Det är positivt att några av våra aktiva är beredda att föra fram sina åsikter så tydligt, säger han.

Han tror att fler OS-svenskar delar åsikterna som har vädrats, men att de helt enkelt inte har fått någon fråga om ämnet än.

– Jag tycker att det är både logiska och berättigade synpunkter som de har, och jag tror att det är ganska vanliga synpunkter, även om det bara är ett fåtal som uttalat dem, säger han.

SOK samarbetar med utrikesdepartementet, Kinas ambassad och människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att informera de aktiva om situationen i landet.

”Hjälps åt”

De uttagna ska få tillgång till rapporter och medverka på seminarier. Fokuset kommer att ligga på mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

– Det är inte bara för att förbereda dem på läget utan för att förbereda dem på att det kommer frågor, säger Peter Reinebo.

Sverige har en ung trupp som man vill underlätta situationen för.

– Det är viktigt att man hjälps åt att belysa frågor och att man lyfter fram förutsättningar. För det första ger det lite allmänbildning och för det andra hjälper det dem i en situation som de inte kan hjälpa att de hamnat i, säger Reinebo.

Röster har höjts för en bojkott, främst från människorättsorganisationer – men det är inte aktuellt för Sverige. I stället ser man en möjlighet att sätta demokratifrågor på agendan.

– Det goda med det onda är att den typen av frågor hamnar på dagordningen och att det blir mer aktualiserat att diskutera, det tycker jag är bra.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

KLIPP: Vad är sportswashing?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krönikören Dan Persson om sportswashing Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer