Experterna: Så många medaljer tar svenskarna på OS

Uppdaterad
Publicerad

Under OS i Pyeongchang 2018 tog Sverige totalt 14 medaljer.

Blir det fler eller färre pallplatser i Peking 2022?

SVT Sports experter Helena Ekholm, Tobias Hellman och Björn Ferry svarar på några frågor kring medaljskörden i Peking.

När de olympiska spelen i Pyeongchang 2018 summerades hade Sverige landat på fyra skidskyttemedaljer. Totalt blev det två guld och lika många silver.

Men vid OS i Peking tror SVT Sports expert Helena Ekholm på fler medaljer.

OS i Peking 2022

– Sverige har en starkare och bredare trupp än för fyra år sedan. Jag tror att det kommer stå mellan systrarna Öberg, Elvira har haft en bra säsong men Hanna har en oerhörd rutin, säger Ekholm.

Däremot blir det ett annat land som tar hem flest medaljer under pågående OS.

– Jag säger Norge, de är alltid bra och de har både ett starkt herr- och damlag.

”Gladast av alla är...”

Även experten Björn Ferry tror att Sverige kniper fler medaljer än senast.

– Det blir fem skidskyttemedaljer till Sverige på OS, två guld och tre silver. Inget brons. Sebastian Samuelsson tar ett silver på jaktstarten. Hanna Öberg tar två individuella silver, i distans och jaktstart. Sen är Hanna Öberg också med i det lag som vinner stafetten. Gladast av alla är Elvira Öberg. Hon vinner guld i damernas sprint och är sjukt glad efteråt, säger Björn Ferry.

– Att det är just de tre som troligtvis tar medaljerna för Sverige beror på att de varit så bra hittills i år. Generellt kan man säga att de som presterar bäst före och efter jul i världscupen, är de som också kommer att prestera bäst på OS. Det är logiskt.

”Sara Hector ser jag som självklar”

Inom den alpina skidåkningen blev det två guldmedaljer vid förra OS. Frida Hansdotter knep den ädlaste valören på damernas slalom och André Myhrer gjorde samma sak på herrsidan. SVT Sports expert Tobias Hellman menar att svenskarna i år har chans på fyra alpina medaljer.

– Men jag tror det blir tre. Sara Hector ser jag som självklar. Hon har dominerat världscupen och leder storslalomscupen överlägset. Hon är stjärnan som de andra stjärnorna jagar. Anna Swenn-Larsson har haft en lite jobbigare säsong där hon kommer tillbaka från en fjolårssäsong som hon fick spolierad. Nu får hon den behövliga tiden till tävlingarna att bygga upp sig, jag tror hon har mer att ge.

Inom det alpina avslutas mästerskapet med lagtävlingen i parallellslalom.

– Där vill det till att Sara Hector och Kristoffer Jakobsen, som är bärande i laget, har bra dagar och är pigga. Är de det så kommer det bli ytterligare en medalj.

Hör Helena Ekholm i spelaren ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet