Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån

Alla svenska ryttare med i kampen om medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Det första hindret passerades.
Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann rider hoppfinalen.
– Nu blir det en trevlig middag i kväll. Alla är på bra humör, men inget är vunnet än. En ny dag väntar och allt kan hända, säger Fredricson.

Samtliga tre svenska ekipage klarade kvalomgången på Baji Koen-stadion utan minsta missöden.

Det såg till och med väldigt övertygande ut.

Nästan så att Fredricson inte ville säga för mycket om hans och All Ins 85,83 sekunder på banan.

– Det kändes jättebra, måste jag säga. Det är alltid farligt att säga att det känns som om man är i bra form. Det är en ny dag i morgon och så vidare... men jag tycker att han hoppar strålande i dag. Helt fantastiskt.

”Jag är supernöjd”

Och fortsätter:

– Han är mjuk och bra i kroppen, han vänder igenom bra och brukar sin teknik. Han var koncentrerad och ridbar och vi fick en väldigt bra runda. Jag är supernöjd.

OS-silverduon från Rio de Janeiro tycks ha hittat helt rätt i förberedelserna och detsamma gäller Baryard Johnsson och von Eckermann – även om den senare fick vänta på finalbeskedet.

Ritten på King Edward utstrålade stabilitet, men tiden var något långsam. Von Eckermann fick vänta ett tag innan han kunde konstatera att han fanns bland de 30 i finalomgången, dit 25 felfria gick.

– Jag kan inte önska mig något annat. Det var perfekt från första till sista hindret, precis så som jag ville. Hästen var så bra som jag hade hoppats, en fantastisk känsla. Jag kände mig så lugn, säger von Eckermann.

Vild Indiana

Baryard Johnsson fick tygla Indiana, det egensinniga stoet som gärna trilskas med sin ryttare.

– Hon var rädd spänd på omhoppningen och rätt vild därute. Det viktiga var att komma igång bra. Det gjorde vi. Det blev lite hej och hå, men felfria var vi och hon gjorde verkligen allt för att vara felfri och det var huvudsaken.

En vild Indiana är en bra Indiana, menar Baryard Johnsson.

– Jag vet att hon är i form när hon är vild, så det är upp till mig. Det blev inte helt optimalt men hon löste det ändå. Hon brukar bli svårare för varje runda. Nu fick jag vakna och då är vi båda på hugget, säger hon.

Mycket tuffare finalbana

Banbyggaren Santiago Varela lär höja svårighetsgraden med flera snäpp i finalen, som avgörs i en grundomgång med omhoppning.

– Absolut. Han har så många bra ryttare och hästar här. Han vill inte ha 25 till omhoppningen utan... jag vet inte, men tre till tolv. Jag trodde nog att det skulle vara lite svårare i dag, men det var definitivt inte lätt, säger Fredricson.

– Det kommer att bli jättetufft. Han kommer inte att vilja ha många felfria och det lär bli väldigt tufft, säger Baryard Johnsson.

– Bredare, högre och intressant, säger von Eckermann.

Flera meriterade ryttare stupade i kvalet, bland dem Steve Guerdat, OS-vinnare 2012 och länge världsetta. Samtliga amerikaner Kent Farrington, Laura Kraut och Jessica Springsteen har gjort sitt individuellt.

Finalen börjar 12.00 svensk tid på onsdagen.

Rio de Janeiro 2016
Deltagare: Peder Fredricson/All In, Henrik von Eckermann/Yajamila, Malin Baryard Johnsson/Cue Channa, Rolf-Göran Bengtsson/Unita.
Placering, lag: Sjua.
Placering, individuellt: 2) Fredricson, 24) von Eckermann, 46) Baryard Johnsson, 64) Bengtsson.

London 2012
Deltagare: Jens Fredricson/Lunatic, Lisen Bratt Fredricson/Matrix, Henrik von Eckermann/Allerdings, Rolf-Göran Bengtsson/Casall.
Placering, lag: Sexa.
Placering, individuellt: 23) von Eckermann, 26) Fredricson, 38) Bengtsson (startade ej finalen på grund av skada på hästen), 72) Bratt Fredricson.

Peking/Hongkong 2008
Deltagare: Peter Eriksson/Jaguar Mail, Lotta Schultz/Calibra, Helena Lundbäck/Erbblume, Rolf-Göran Bengtsson/Ninja.
Placering, lag: Sexa.
Placering, individuellt: 2) Bengtsson, 18) Schultz, 32) Eriksson, 42) Lundbäck.

Aten 2004
Deltagare: Peder Fredricson/Magic Bengtsson, Rolf-Göran Bengtsson/MacKinley, Peter Eriksson/Cardento, Malin Baryard Johnsson/Butterfly Flip.
Placering, lag: Tvåa.
Placering, individuellt: 4) Fredricson och Bengtsson, 29) Baryard Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play