Peder Fredricson (t.v.) och Ulf Brömster, avgående ordföranden i svenska ridsportsförbundet. Foto: Bildbyrån

Ridsportsordföranden Ulf Brömster: ”Klart att det bidrar”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ridsportförbundets avgående ordförande Ulf Brömster medger idag till SVT Sport att turbulensen det senaste året har haft en inverkan på hans beslut att inte ställa upp för omval.

– Det är inte skälet, men det är klart att det på något sätt bidrar, självklart, säger Brömster.

– Jag har varit ordförande ganska länge, har suttit tolv år i förbundsstyrelsen, två år som vice ordförande och åtta år som ordförande. Det är dags, säger Brömster till SVT Sport.

– Det finns väldigt mycket att glädjas över. Vi har aldrig haft en så bred topp som vi har idag, vi har aldrig haft de medaljframgångar vi har idag men det är klart när sådana här sexuella trakasserier hamnar i blickfånget då tar ju det en del av den glädjen man har ifrån en, så är det ju.

Svenska ridsportförbundet har varit under granskning det senaste året, inte minst i frågan om hur man har hanterat uppgifter om sexuella övergrepp och trakasserier.

Lyckats med långsiktig plan

Igår meddelade ordförande Ulf Brömster att han inte kommer kandidera till omval vid nästa års förbundsstämma om sex månader. Ulf Brömster har varit ridsportförbundets ordförande sedan 2015, men kommer nu alltså lämna sin post efter årsstämman som anordnas i maj 2023. 

Har det senaste årets turbulens inom förbundet haft en inverkan på beslutet?

– Det är inte det som gör att jag väljer att inte ställa mig till förfogande för omval men det är klart att det på något sätt bidrar, självklart.

Är ridsportförbundet ett bättre förbund nu än när du tillträdde?

– I många avseende tror jag att det är det, säger Brömster och pekar på att man lyckats genomföra en långsiktig plan och gjort ridsporten mer känd i samhället och internationellt.

Saker kommer upp till ytan

– Om vi tittar på vårt trygghetsarbete som varit i fokus mycket på senaste tiden gäller samma sak. Vi har flyttat våra positioner vad gäller trygghetsarbetet. Där många talar om att det här (sexuella ofredanden mm.) alltid förekommit och till viss mån nu kommit upp till ytan så är det på grund av det arbete vi bedrivit. Jag tror inte det är mer nu än vad det varit tidigare men däremot har vi fått igång en process där man gör saker och ting mer synligt. Vilket jag tycker är positivt.

–Om vi får in fler anmälningar, om vi får upp ögonen för fler händelser så kan vi göra något åt det. Om samma omfattning funnits tidigare kunde vi inte göra någonting åt det.

– Jag tror att det kommer minska och bli mer synligt. Jag tror att folk kommer att tänka efter mer vad de gör och inte gör.

KLIPP: Henrik von Eckermann om Saudibesluten: ”En jättesvår fråga” (18 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världsettan Henrik von Eckermann tävlar i Saudiarabien. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.