Sarah Sjöström och Sun Yang. Foto: Bildbyrån

”Måste vara jättehemskt att tävla mot honom”

Uppdaterad
Publicerad

Sun Yang blev hela VM:s mest omtalade simmare.
När kinesen vann sina två guld protesterade konkurrenterna vid båda prisceremonierna.
– Jag tycker det är ett bra statement, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Sun Yang är omtalad i hela simvärlden. Kinesen har förvisso varit avstängd för dopning under tre månader 2014, men det är främst det som framkom tidigare i år som upprört flertalet av hans konkurrenter. 27 januari publicerade brittiska Sunday Times en artikel där de avslöjade att Sun Yangs team misstänktes ha förstört hans blodtest med en hammare i samband med en dopningskontroll.

Fina, internationella simförbundet, svarade bara med en varning och därmed var kinesen fri att tävla under VM. Fallet kommer dock att tas vidare till Cas, idrottens skiljedomstol, i september. Frisimspecialisten kan få allt från en livstidsavstängning till att bli friad.

Under VM i Gwangju vann han guld på både 400 och 200 meter frisim. Under prisceremonin efter gulden protesterade både australiensaren Mack Horton och britten Duncan Scott genom att inte kliva upp på prispallen och fotograferas med kinesen.

”Måste vara jättehemskt”

Sarah Sjöström är tydlig med att hon stöttar protesterna mot simstjärnan Sun Yang.

– Jag tycker det var många andra simmare som gjorde fantastiska prestationer under VM, som till exempel Adam Peaty som slog världsrekord på 100 meter bröstsim, som var helt galet. Man tycker det är sådana prestationer som ska stå i fokus, men det blev ju de här protesterna som hamnade i fokus istället för Peatys fantastiska prestationer. Det är jättetråkigt när man som simmare behöver protestera. Jag tycker det är ett bra statement liksom, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning. Jag förstår inte varför han är med på mästerskapet överhuvudtaget, säger hon till SVT Sport och fortsätter.

– Jag är väldigt glad att man inte tävlar mot några som håller på med dopning. Dopning och idrott hör inte ihop. Det är jättetråkigt att sådana händelser hamnar i fokus under mästerskapet.

Hade du själv kunnat protestera i ett liknande läge?

– Det får vi ta då. Jag svarar inte på sådana frågor.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rapsys diskades. Då vann Sun Yang guldet. Foto: TT

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här markerar silvermedaljören på prispallen mot dopningsanklagad kines Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer