Sarah Sjöström blev femma på 100 meter frisim. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Sarah Sjöström missade medalj igen

Uppdaterad
Publicerad

I måndags misslyckades Sarah Sjöström att försvara sitt OS-guld på 100 meter fjäril.

I natt misslyckades hon med att försvara ännu en OS-medalj.

Denna gång bronset på 100 meter fritt. Hon slutade femma.

– Jag gjorde precis det jag skulle göra, säger hon.

I Rio de Janeiro 2016 blev det tre individuella medaljer för Sarah Sjöström: Ett guld, ett silver och ett brons.

I Tokyo 2021 blir det maximalt en. Efter att hon i måndags slutat sjua på 100 meter fjäril slutade hon i natt femma på 100 meter fritt.

Tokyo 2020

– Jag gjorde precis det jag skulle göra. Jag visste att det inte går att påverka det de andra gör. Jag är glad att jag följer planen. Den här gången räcker det inte, säger hon till Discovery.

Närmade sig på andra halvan

Sjöström, som bröt sin högra armbåge i februari, var en bit efter i starten och vände som åttonde och sista simmare. På den andra halvan närmade hon sig täten, men kom inte längre upp än på femte plats.

Sjöströms tid, 52,68, var dock den bättre än de hon noterades för i försöken och semifinalerna. Hon var 16 hundradelar efter Cate Campbell som tog bronset.

– Det är fantastiskt! Jag är supernöjd med hur bra jag gjort det, jättenöjd, säger Sjöström, och hävdar att hon inte haft några medaljtankar inför OS:

– Jag skulle inte säga att jag de senaste två månaderna har gått och tänkt att jag ska ta medalj på OS. Det har känts väldigt, väldigt långt bort. Jag trodde att det skulle vara svårare här än det var. Att jag ändå kommer femma på OS på ”formel 1-grenen” känns helt sjult.

– Det känns verkligen otroligt bra. Den tiden jag gjorde nu är nästan en halv sekund snabbare än jag gjorde på Rio, och då blev jag trea. Nivån har höjts otroligt.

Två distanser återstår

Campbells australiensiska landsmaninna Emma McKeon tog guldet på 51,96 – 31 hundradelar före Siobhan Bernadette Haughey, Hongkong.

Nu återstår två distanser för Sjöström på detta OS: 50 meter frisim och 4x100 meter medley.

Resultat

1. Emma McKeon, Australien, 51.96.

2. Haughey Siobhan Bernadette, Hong kong, 52.27.

3. Cate Campbell, Australien, 52.52.

4. Penny Oleksiak, Kanada, 52.59.

5. Sarah Sjöström, Sverige, 52.68.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet