Guldvrålet Foto: Bildbyrån

Näslund tog guld efter sololopp

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Näslund vann skicrossen efter att ha lett från start till mål. Hon tog starten och höll sedan undan och vann före Marielle Thompson och Daniela Maier i dimman i Zhangjiakous vinterpark.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så mycket lättnad och stolthet, säger Näslund till Kanal 5.

När hon gick i mål brast hon ut i ett glädjeskrik.

Det var värlscupsuveränen Näslunds första OS-guld i karriären. Det var Sveriges sjunde guld i Peking och 15:e medalj totalt, vilket är tangerat rekord för Sverige i vinter-OS.

OS i Peking 2022

Efter starten var den stora rivalen Fanny Smith i rygg på Näslund och såg ut att kunna utmana, men på slutet drog Näslund ifrån och kunde få till en perfekt dag när hon vann allt.

– Det var klassåkning hela dagen, kassaskåpssäkert, precis som det sett ut under hela säsongen. Men det skulle göras också. Det var mycket som stod på spel innan det här guldet bärgades, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Fanny Smith av med bronset efter jurybeslut

Bakom Näslund var det tätt och juryn granskade om det förekommit några regelbrott i hetsen om silver och brons. Fanny Smith som var trea i mål flyttades ner till fjärde plats medan Daniela Maier fick ett oväntat brons efter att ha varit fyra i mål. 

– Det är skandal. Hon gör det helt oavsiktligt. Det ska inte få gå till så här, säger Smiths tränare Ralph Pfäffli till Expressen.

Näslund var på behörigt avstånd till dramatiken bakom henne.

– Det är fantastiskt och det känns otroligt att stå här och fira ett OS-guld. Det var nervöst men när hon gjorde en så bra start blev jag lite lugnare. Hon har varit balanserad länge och snön kunde varit ett orosmoment men hon bemästrade det, säger förbundskaptenen Eric Iljans i snöfallet till Kanal 5.

Enebo kraschade efter incident med Smith

Näslund var snabbast av samtliga i kvalet tidig morgon svensk tid. Hon vann sedan sin åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal, detta efter att ha tagit starten och sedan hållt undan. 

Alexandra Edebo ledde sin kvartsfinal men körde omkull efter en tät incident med Fanny Smith och var fyra i mål.

– Vi krokade ihop och jag fick lägga mig ner och då var det kört, säger Edebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet