Hanna Öberg och de andra får köra en dag tidigare än tänkt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Masstarten flyttas på grund av stränga kylan

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttedamerna får köra OS-masstarten i Zhangjiakou en dag tidigare än tänkt.

Anledningen är att det väntas bli både kallare och blåsigare till helgen.

– Ett klokt beslut, säger Tomas Mårtensson, SOK:s meteorolog.

Tävlingen skulle egentligen ha körts nu på lördag, men eftersom det ska bli –15 grader och kallare, samtidigt som vinden väntas tillta, flyttas masstarten till fredagen.

– Det ska bli 16-17 minusgrader på lördag när masstarten skulle gått. Det är verkligen gränsfall. Och så lite vind på det, så det blir nog jobbigt. De ska ju ha fingret på avtryckaren också, säger Tomas Mårtensson, SOK:s meteorolog, till TT.

OS i Peking 2022

Det internationella skidskytteförbundet hänvisar i ett pressmeddelande bland annat till vindens kyleffekt. Skidskyttet har en köldgräns på 20 minusgrader.

Flera kollapser

Ny starttid blir klockan 8 svensk tid (klockan 15 lokal tid) på fredagen. Två timmar senare ska herrarnas masstart avgöras som planerat.

Den stänga kylan och vinden i Zhangjiakou, en bergsby ungefär 20 mil norr om Peking, har varit en tuff utmaning för framför allt skidskyttar och skidåkare. Speciellt i kombination med den höga höjden (runt 1 700 meter).

Flera åkare, exempelvis skidstjärnan Frida Karlsson och norska skidskytten Ingrid Landmark Tandrevold, har båda kollapsat efter målgång. Och efter herrstafetten i tisdags i sade skidskytten Jesper Nelin att han tappade känseln i fingrarna vid skyttet.

– Det är ganska äckligt måste jag säga att inte känna stavarna eller vapnet man håller i. Det är väldigt sällan jag har problem med händerna men i dag var det verkligen ett problem, sade Nelin.

Sprintstafett flyttades

Onsdagens sprintstafett i skidor tidigarelades nästan två timmar för både herrar och damer, från att kvalen var tänkta att börja köras runt klockan 17.

Tomas Mårtensson förklarar att temperaturen i Zhangjiakou ligger ganska stabilt fram till 17-tiden, sedan rasar den kraftigt.

– Hade man kört skidornas teamsprint enligt originalplanen hade det varit minus 26 grader där på kvällen. Så det var ett klokt beslut att flytta den.

Bara 30 åkare får köra respektive masstart i skidskyttet. På damsidan är Elvira Öberg, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson garanterade en startplats – det vill säga samma kvartett som tog OS-guld i stafett på onsdagen. Anna Magnusson är en av reserverna.

På herrsidan är för Sveriges del bara Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma inkvalade bland de 30 som får starta.

FRÅN I GÅR: Historiskt OS-guld till Sverige – vann damernas stafett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet