Föräldrarna Öberg följde gulddramat från sjuksängen och i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Pappa Öberg följde gulddramat via en svajig uppkoppling i Pakistan.

Mamma Öberg följde det hemma i sjuksängen med feber.

Efter den historiska OS-stafetten rådde det ingen tvekan om att det var två stolta föräldrar.

Viktoria Öberg, mamma till Hanna och Elvira Öberg, fick följa loppet hemma i sin ensamhet efter att ha fått feber. Men det blev likväl ett högt jubel när Elvira Öberg åkte hem stafettguldet i skidskytte på den sista sträckan.

– Jag kan säga att jag grinade från att Elvira hade satt sista skottet tills hon kom i mål – och sedan en bra bit efter det, säger hon till SVT Sport.

OS i Peking 2022

Hur är det att se båda döttrarna vinna OS-guld tillsammans?

– Som mamma är det nog det finaste man kan få uppleva att få ha båda sina döttrar högst upp på pallen tillsammans i ett OS. Det kan inte bli så mycket bättre, säger hon.

”Fantastiskt cool”

Linn Persson och Mona Brorsson hade satt Sverige i ett bra läge efter två starka sträckor. På den tredje var det Hanna Öbergs tur och då var det nära att det blev en straffrunda i det stående skyttet. Hanna Öberg hade bommat tre skott men klarade av att sätta det sista reservskottet – och guldjakten fortsatte.

– Hon visar igen att hon är mentalt stark och lyckas sätta det sista skottet.  Det var nog extremt viktigt för henne mentalt, och såklart för laget, säger Viktoria Öberg.

KLIPP: Historiskt OS-guld till Sverige – vann damernas stafett

Efter det kunde Elvira Öberg behärskat säkra guldmedaljen.

– Hon är fantastiskt cool. Jag är sjukt imponerad av hennes psyke, att komma in och stå där och skjuta om guldet, säger Viktoria Öberg.

Karantänshotell i Islamabad

På andra sidan jorden följde pappa Tomas Öberg loppet på en svajig uppkoppling i Pakistan. Han är FN:s militärobeservatör och befinner sig på ett karantänshotell i Islamabad där han om några dygn ska bege sig till Kashmirområdet.

– Det är helt klart omvälvande. Hela laget har gjort det fantastiskt bra, säger Öberg till TT.

Både Hanna och Elvira Öberg har nu tagit tre OS-medaljer vardera, vilket ingen annan svensk skidskytt klarat av tidigare.

– Att de dessutom är systrar. Det är overkligt, mycket overkligt, säger han.

TT: Blir det något firande för dig?

– Jag har pratat med personalen och de hoppas kunna leverera någon form av tårta till middagen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet