Tiril Eckhoff hade en tung dag i stafetten. Foto: Bildbyrån

Norsk mardröm på skjutvallen – Eckhoff sköt bort medaljchansen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tung dag för Norge i damernas skidskyttestafett.

Två straffrundor för Tiril Eckhoff gjorde att Norge var långt från medalj tidigt i tävlingen.

Till slut blev det en norsk fjärdeplats.

Det var ett försvagat norskt stafettlag på förhand efter att Ingrid Landmark Tandrevold inte fick delta på grund av hälsoskäl. Men likväl var man en medaljkandidat.

Det började också skapligt för Norge som växlade som sexa efter att Karoline Knotten skjutit felfritt.

OS i Peking 2022

Andrasträckan skulle däremot bli en mardröm för Norge. Tiril Eckhoff inledde med två bom i det liggande skyttet men det var i det stående raset skulle komma.

Eckhoff hade enorma problem, bommade hela fem skott och fick åka två straffrundor. När hon sedan växlade var Norge nia, en och en halv minut från pallen.

– Jag fick bendarr och hade ingen chans. Jag skakade som ett asplöv. Det var skit. Det var som att dricka 40 redbull och 40 kaffekoppar när man skulle skjuta. Det suger att förstöra för resten av laget, säger Eckhoff till norska Discovery+.

”Skakar genom tv-rutan”

SVT Sports expert Helena Ekholm menar att det handlar om stundens allvar:

– Det är det här typiska, nervositet. Man ser hur hela hon skakar. Det går till och med igenom tv-rutan. När allt darrar är det inte lätt att träffa, säger hon. 

Norge skulle visserligen hämta ikapp rätt rejält men avståndet var för stort. Till slut blev det en fjärdeplats för Norge, 50,7 sekunder bakom segrande Sverige.

KLIPP: Ferry: ”Skitsvårt att skjuta när benen darrar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet