Ferry: ”Svagt – framför allt Samuelsson”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskytteherrarna var långt borta från medaljerna i distansloppet.

En som hade det rejält tungt var guldhoppet Sebastian Samuelsson på 30:e plats, fyra minuter från medalj.

– Han underpresterar i dag, det är nog det sämsta loppet åkmässigt för hela säsongen, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Martin Ponsiluoma blev bäste svensk på en tolfte plats i dagens skidskytte. Efter loppet, som innehöll tre bom, sade 26-åringen att det var en av säsongens bästa insatser.

Björn Ferry är inte imponerad av den blågula insatsen, men ger ändå Ponsiluomas åkning godkänt.

OS i Peking 2022

– Det är ingen höjdare i dag. Det är väl möjligtvis Peppe Femling som får godkänt i skyttet och Martin Ponsiluomas åkning är ju ändå hoppingivande. Men annars var det svagt, framför allt (Sebastian) Samuelsson. Han underpresterar i dag, det är nog det sämsta loppet åkmässigt för hela säsongen.

”Har tränat för hårt”

Samuelsson var drygt fyra minuter bakom segraren Quentin Fillon Maillet, och en och en minut bakom tolvan Ponsiluoma – trots att båda sköt tre bom.

Hur kommer det sig?

– Åkformen är inte där, det är det enkla svaret. Det är ju rättvisa förutsättningar, det måste vara någonting i förberedelserna som inte har blivit helt rätt för Samuelssons del, säger Ferry och fortsätter:

– I normala fall när det handlar om höjd så är risken och det vanligaste misstaget man gör att man har tränat för hårt. Och i och med att det är så dåligt är det mer troligt att han har tränat för hårt än att han har tränat för lite.

Hur ska han resa sig?

– För Samuelssons del handlar det om återhämtning, återhämtning, återhämtning. Det finns ingen chans att han har tränat för lite och ska straffa sig själv med intervaller i kväll. Och det finns ju chans till återhämtning, det är ganska glest med lopp på OS. Så det finns en chans att han kan hitta tillbaka formen innan det här är över.

Nästa lopp för de svenska skidskytteherrarna är lördagens 10 kilometer sprint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet