Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronnie Hellström, Börje Salming och Bengt ”Bengan” Johansson är några av de idrottsprofiler som gått bort under 2022 Foto: TT/Bildbyrån

Idrottsprofilerna som lämnade oss under 2022

Uppdaterad
Publicerad

2022 är slut. 

Ett år där stjärnor fötts men där några också lämnat oss.

SVT Sport minns 16 idrottsprofiler som gick bort under 2022.

Bengt ”Bengan” Johansson, Handboll

Född: 25 juni 1942, Halmstad.
Död: 8 maj 2022, Halmstad.

”Bengan” blev folkkär som förbundskapten för det svenska herrlandslaget när han mellan 1988-2004 ledde laget till 13 medaljer, varav fyra guld.

På meritlistan finns även fyra SM-guld som spelare, tre med Hellas och ett med Drott. Han beskrivs som en oerhört varm människa som var en pionjär med ett inkluderande ledarskap.

– Det är inte bara handbollen. Han har varit en föregångare för många idrottsledare. Han öppnade dörren för ett inkluderande ledarskap och visade vägen, säger Stefan Lövgren, som var en del av ”Bengan boys”.

Klipp: Så minns Thomas Sivertsson vännen och tränaren Bengt ”Bengan” Johansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så minns Thomas Sivertsson vännen och tränaren Bengt 'Bengan' Johansson Foto: SVT

Börje Salming, Ishockey

Född: 17 april 1951, Kiruna.
Död: 24 november 2022, Stockholm.

Han kom från Kiruna i norr till Gävle och Brynäs – och tog därifrån steget till NHL.

Börje Salming gjorde 17 år i världens bästa liga, 16 i Toronto och ett i Detroit, och blev 1996 invald i Hockey Hall of Fame – som förste svenske ishockeyspelare någonsin. Han är en av svensk ishockeys största spelare genom alla tider och blev 2008 utsedd till en av århundradets sex bästa spelare, när det internationella förbundet, IIHF, firade 100 år.

– En fantastisk människa med båda fötterna på jorden. Trots alla stora framgångar brydde han sig alltid om sina medmänniskor, det finns en storhet i det, sade Håkan Loob efter det tragiska beskedet att Salming gått bort.

Klipp: Så minns vi Börje Salming

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1951-2022: Så minns vi Börje Salming

Sören Boström, Bandy

Född: 26 oktober 1947, Fagersta.
Död: 31 augusti 2022, Fagersta.

Sören Boström anses vara en av Sveriges främsta bandyspelare genom tiderna. Mittfältaren debuterade i A-landslaget 1973. Åtta år senare var han lagkapten i det svenska landslag som bröt den elva VM, och 22 år, långa sovjetiska VM-guldsviten.

Under karriären blev det ytterligare ett VM-guld och tre VM-silver för Boström, som representerade Västanfors IF och Västerås SK.

Klipp: Sören Boström lyfter pokalen efter Sveriges VM-guld i bandy 1983

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Sören Boström lyfter pokalen efter Sveriges VM-guld i bandy 1983

Ingvar Oldsberg, Sportjournalist

Född: 31 mars 1945, Göteborg.
Död: 10 februari 2022, Göteborg.

Ingvar Oldsberg inledde sin karriär som sportjournalist och fotbollskommentator och jobbade i många år för SVT. Under första halvan av 1990-talet var han programledare för fotbollsprogrammet Tipsextra.

 – En oerhörd inspirationskälla, positiv och glad med glimten i ögat. Och snabb i repliken, ruskigt snabb i repliken, sade vännen och kollegan Staffan Lindeborg efter Ingvars bortgång.

Tre klipp ur arkivet med Ingvar Oldsberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre klipp ur arkivet med Ingvar Oldsberg

Ronnie Hellström, Fotboll

Född: 21 februari 1949, Malmö.
Död: 6 februari 2022,.

Ronnie Hellström anses vara en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna. Han slog igenom i Hammarby, tilldelades guldbollen två gånger och var under 1970-talet en av världens bästa målvakter.

När Sverige kom femma i VM 1974 togs Hellström ut i världslaget som turneringens bästa målvakt. Han är den enda utländska spelaren hittills som fått en avtackningsmatch i tyska Bundesliga, efter sina år i Kaiserslatuern.

– Jag har en bok som ligger framme här där det står att han var världens bäste målvakt. Det var i samband med VM 1974. Han var ju väldigt bra, sade den tidigare lagkamrat Roland Sandberg

Klipp: Det här är Ronnie Hellström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronnie Hellström. Foto: TT

Guy Lafleur, Ishockey

Född: 20 september 1951, Québec, Kanada.
Död: 22 april 2022, Montréal, Kanada.

Guy Lafleur beskrivs som en av NHL:s bästa spelare genom tiderna. Under 1970-talet andra halva hade Lafleur sex raka säsonger där han gjorde mer än 100 poäng, och han var med och vann fem Stanley Cup-titlar, varav fyra raka (1976-79). Under samtliga säsonger med över 100 poäng gjorde han fler än 50 mål.

På 1 126 matcher för Montreal, New York Rangers och Quebec Nordiques gjorde Guy Lafleur 560 mål och 1 353 poäng. Han har sitt nummer 10 pensionerat i taket av Bell Centre i Montreal.

Pelé (Edson Arantes do Nascimento), Fotboll

Född: 23 oktober 1940, Três Corações, Brasilien.

Död: 29 december 2022, São Paulo, Brasilien.

En av tidernas bästa fotbollsspelare. Han fick sitt stora internationella genombrott i samband med fotbolls-VM i Sverige 1958. Den då 17-årige Pelé gjorde två mål när Brasilien besegrade Sverige med 5-2 i finalen, och ledde den stora fotbollsnationen till sitt första VM-guld.Anfallaren hade en fantastisk karriär och vann ytterligare två VM-guld med Brasilien, 1962 och 1970.

 I samband med VM 1970, som avgjordes i Mexiko, tilldelades Pelé även Guldbollen som mästerskapets bäste spelare. På klubbnivå representerade han brasilianska Santos FC under 18 år, innan han avslutade karriären i USA och New York Cosmos mellan 1975 och 1977. Enligt Guinness rekordbok gjorde han smått otroliga 1 279 mål på 1 363 matcher under sin långa och framgångsrika karriär.

Klipp: En stjärna föds – Pelés genombrott i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stjärna föds – Pelés genombrott i Sverige

Jan Lorentzon, Sportjournalist

Född: 22 maj 1940, Nyköping.
Död: 13 oktober 2022, Vimmerby.

Jan Lortenzon är en av SVT:s mest legendariska sportreportrar. Han kommenterade bland annat friidrott, fäktning och boxning, men är mest känd för sina sammandrag av internationell fotboll i Sportnytt och Sportspegeln.

– Jag tog till mig både av hans fina person och av hans professionalitet, där ingen uppgift var för liten för att göras med full insats. Det är en del av SVT Sports själ som inte finns med oss längre, men som ändå lever kvar i allt han gjorde för redaktionen och för sina kollegor, säger André Pops om sin gamla kollega.

Klipp: Klassiska ögonblick med Jan Lorentzon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klassiska ögonblick med Jan Lorentzon – se klipp i spelaren. Foto: Bertil S-Son Åberg

Lennart ”Liston” Söderberg, Fotboll

Född: 7 juli 1941, Torpshammar.
Död: 13 oktober 2022, Västerås.

”Liston” gjorde sig mest känd som fotbollstränare för Västerås SK som han vid två tillfällen, 1977 och 1996, tog upp i allsvenskan.

Med sin karismatiska och frispråkiga stil blev han en stor och kontroversiell profil i Fotbollssverige under flera decennier. Han beskrivs som en av Sveriges argaste tränare genom tiderna.

Som spelare representerade han AIK i allsvenskan och gjorde en landskamp för Sverige.

Klipp: Det här är Lennart ”Liston” Söderberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En av Sveriges argaste tränare genom tiderna” – se delar från Jens Linds inslag i Stopptid med bilder från 1977. Foto: SVT

Igor Sypniewski, Fotboll

Född: 10 november 1974, Łódź, Polen.
Död: 4 november 2022, Łódź, Polen.

Igor Sypniewski spelade inte många år i Sverige, men hann sätta stora avtryck. Han blev en stor profil och hamnade också ofta i blåsväder. 2003 kom han till Halmstads BK och gjorde direkt stor succé. Efter tio mål på 21 matcher lämnade han för Malmö FF.

Han sågs som en stor begåvning men lyckas varken i Malmö FF eller nästa klubbadress Trelleborg prestera på samma nivå. Han spelade även sju matcher för Bunkeflo 2007.

Klipp: Igor Sypniewski gör mål mot AIK

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Igor Sypniewski blev 47 år gammal. Foto: Bildbyrån

Eila Nilsson, Simning

Född: 20 november 1966, Norsjö.
Död: 19 september 2022, Skellefteå.

Eila Nilsson tog dubbla guld i simning för blinda vid OS i Atlanta 1996. Hon har även två EM-guld och innehar fortfarande världsrekordet på 50 meter frisim för blinda: 33,02 sekunder. Trots sin synskada hade hon alltid en positiv syn på livet.

– Att vara blind är inget handikapp. Det gäller bara att inse det och hitta nya idéer för att skapa en vettig vardag, sade hon en gång till Norran.

Jonny Nilsson, Skridsko

Född: 9 februari 1943, Forshyttan.
Död: 22 juni 2022, Hindås.

Jonny Nilsson vann OS-guld på 10 000 meter i Innsbruck 1964. Det första VM-guldet kom två år tidigare när han som 19-åring tog hem 10 000 meter i Moskva. Totalt blev det sex VM-guld, det sista 1965.

– Han är den största vi haft inom sporten tycker jag, sade Tomas Gustafsson, som har tre OS-guld i skridsko, efter nyheten om Nilssons bortgång.

Klipp: Från arkivet: Jonny Nilsson – bäst i världen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Jonny Nilsson – bäst i världen Foto: SVT

Ingemar Erlandsson, Fotboll

Född: 16 november 1957, Glimåkra.
Död: 9 augusti 2022.

Ingemar Erlandsson är en ikon i Malmö FF. Han kom till klubben som 18-åring, och totalt blev det 473 matcher för de himmelsblå mellan åren 1976 och 1987. Under den perioden vann han två SM-guld och var med och förde MFF till Europacupfinal mot Nottingham Forest 1979.

Han gjorde 69 A-landskamper åren 1978–1985 och spelade samtliga Sveriges matcher i VM i Argentina 1978.

Arne Åhman, Friidrott

Född: 4 februari 1925, Nordingrå.
Död: 5 juli 2022, Umeå.

Arne Åhman tävlade i tresteg, längdhopp och höjdhopp. 1948 tog han OS-guld i tresteg framför 80 000 människor på Empire Wembley Stadium i London, och är därmed en av tre svenskar som tagit OS-guld i grenen, tillsammans med Gustaf ”Topsy” Lindblom och Christian Olsson.

Åhman har dessutom EM-silver i Höjdhopp, EM-brons i tresteg samt flera SM-guld. Han blev 97 år gammal. 

Olle Goop, Trav

Född: 13 augusti 1943, Morarna.
Död: 20 april 2022, Stora Kil.

Olle Goop är en av travvärldens största profiler genom alla tider. Under sin karriär som kusk tog han 6 744 segrar – som tränare över 7 000. Han var länge Sveriges vinstrikaste kusk, en titel sonen sonen Björn tog ifrån honom i oktober 2018.

– Tillsammans med Stig H Johansson var han en av de stora under så lång tid. Det är så många som har fostrats i hans skola och jobbat hos honom och han har ju vunnit alla de här stora loppen. Han har berört väldigt många. Travvärlden hade varit väldigt mycket fattigare om inte Olle Goop hade funnits, sade Anders Malmrot, Solvallas sportchef, efter Olles bortgång.

Klipp: Olle Goops framgångsrika karriär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Olle Goops framgångsrika karriär

Kjell Andersson, Sportjournalist

Född: 11 februari 1949, Motala.
Död: 15 mars 2022, Upplands-Bro.

Kjell Andersson började på TV-sporten, som SVT Sport hette då, 1970 och arbetade som reporter, programledare, kommentator och chef fram till 2015.

Det efter 46 år i SVT:s tjänst.

– Han har betytt mer för svensk tv-sport än vad han kanske fått kredd för. Han var i bakgrunden på något vis, han ställde aldrig sig själv i förgrunden. Han höll en låg profil, men var samtidigt otroligt närvarande och jätteviktigt. Kjell var en väldigt duktig tv-människa och sportmänniska, men framför allt var han en viktig person på ett mänskligt och personligt plan, säger SVT Sports programledare Marie Lehmann.

Klipp: Det här är Kjell Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell Andersson jobbade i olika roller på SVT i totalt 46 år. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play