200 dagar kvar till OS i Tokyo Foto: TT

200 dagar till OS och ökad smitta i Japan

Uppdaterad
Publicerad

OS i Tokyo kommer allt närmre, samtidigt som coronasmittan ökar i värdstaden. Ändå står premiärministern Yoshihide Suga fast vid att mästerskapet ska hållas.

”Ett bevis på att vi har besegrat coronaviruset”, säger han enligt AP.

Under måndagen gick den japanska premiärministern Yoshihide Suga ut med att han överväger att utropa nödläge i landet i takt med att corona smittfallen uppnått rekordsiffror i Tokyo och närliggande områden. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vad det skulle innebära är ännu oklart men än så länge har Japan inte haft något lockdown med anledning av covid-19.

Tokyo 2020

Kan utropa nödläge

Trots den pågående pandemin börjar det närma sig deadline för planeringen av OS.

Organisatörerna har tidigare utlovat konkreta planer i början av året, bland annat kring hur de ska lyckas få in 15'000 idrottare på ett säkert sätt till tävlingsbyn.

Besked kring om publik kommer att tillåtas på plats menar Yoshiro Mori, ordförande för organiseringskommittén kommer någon gång mellan mars och maj månad.

Den planerade invigningsceremonin ser har dock redan nu som problematisk.

”Coronaviruset är besegrat då”

Ökad smitta eller inte, Yoshihide Suga håller fast vid att OS ska hållas och beskriver det som ett bevis på att coronaviruset är besegrat då.

Med en befolkning om 125 miljoner har Japan hittills endast haft omkring 3400 rapporterade dödsfall med covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet