IOK: OS inte beroende av corona-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för Japans läkarförening tror inte att OS nästa år kan genomföras utan ett vaccin mot covid-19. Men Internationella Olympiska Kommittén håller inte med.

– Men råden vi får från WHO är att vi ska fortsätta planera för detta datum och det är vad vi gör, och det är inte beroende av ett vaccin, säger IOK-medlemmen John Coates.

Japan har över 13 000 bekräftade covid-19-fall och nära 400 personer avlidit.

Under en presskonferens igår påstod Yoshitake Yokokura, ordförande för Japans läkarförening, att OS 2021 inte borde genomföras utan att ett vaccin tagits fram.

Tokyo 2020

– Jag säger inte att Japan inte borde stå värd för OS, men att det skulle vara svårt att genomföra, sa Yokokura.

Svaret från Internationella Olympiska Kommittén, IOK lät inte dröja på sig.

John Coates, ordförande i IOK:s koordinationskommission, säger att Yokokuras uttalande är en ”åsikt”.

– Men råden vi får från WHO är att vi ska fortsätta planera för detta datum och det är vad vi gör, och det är inte beroende av ett vaccin, säger han till australiska AP.

– Ett vaccin vore bra, fortsätter han.

– Men vi kommer att fortsätta vägledas, som vi måste, av WHO och de japanska hälsomyndigheterna. För i allt detta har hälsan och välbefinnandet för idrottarna och andra deltagare i spelen högsta prioritet.

”Kan inte skjuta upp ett OS för alltid”

Planen är att Tokyo-OS, som skulle ha avgjorts i år, invigs 23 augusti 2021. Men Toshiro Muto, vd för OS-organisationen, har sagt att han inte kan garantera att spelen arrangeras 2021, även om de skjuts upp till slutet av året. Blir det inget OS nästa år, då kanske det inte blir av alls.

– Det är klart att man inte kan skjuta upp ett OS för alltid. Det kommer till en punkt då man måste börja ställa kritiska frågor men jag hoppas att vi inte riktigt är där än, säger internationella friidrottförbundets ordförande Sebastian Coe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet