Patricia Strenius. Foto: Bildbyrån.

Svenska tyngdlyftaren fyra i OS-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Patricia Strenius blev fyra i OS-finalen i tyngdlyftning i Tokyo.

Det blev ingen ny svensk medalj i Tokyo.

Men Patricka Strenius överträffade förväntningarna och kom på fjärde plats i OS-finalen i tyngdlyftning.

Strenius blev sjua i senaste VM, 2019 i Thailand, så det här är en stor framgång för den svenska tyngdlyftaren – även om det är en bit upp till medaljerna.

Svenskan, som tävlar i 76-kilosklassen, låg näst sist av de åtta i finalen även efter det första momentet, ryck. Först i det tredje och sista försöket tog Strenius sin ingångsvikt 102 kilo i ryck, tre kilo från hennes eget svenska rekord.

Tokyo 2020

I det andra momentet stöt klarade Strenius 133 kilo för ett sammanlagt resultat på 235 kilo. Det är tre kilo sämre än hennes svenska rekord.

Strenius gjorde även ett försök på svenska rekordvikten 138 kilo i stöt, men misslyckades.

Avslutningen blev dramatisk när såväl ukrainskan Iryna Dechna som Kim Suhyeaon från Sydkorea, som låg före svenskan, misslyckades helt i stötmomentet och blev utan resultat.

Det blir en ny OS-guldmedaljör i Tokyo. Regerande OS- och VM-mästare Rim Jong Sim från Nordkorea saknas i tävlingen eftersom hennes land bojkottar spelen i Tokyo.

MISSA INTE: Möt Sveriges bästa tyngdlyftare (15 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet