Hård: ”En del tunga huvuden som rullar”

Publicerad

SVT Sports kommentator Jacob Hård ger sin syn på IOK:s dom mot Ryssland, som stoppar nationen från OS 2018. – Det är en del tunga huvuden som rullar, säger han i SVT Sport.

Ryssland stängs alltså av från vinter-OS 2018 i Pyeongchang. IOK:s dom mot landet är tuff, och kommer efter systematisk rysk dopning där en rad framstående idrottare har stängts av den senaste tiden.

– Det är en tydlig markering mot Ryssland, säger han i SVT Sport.

Vitaly Mutko, Rysslands biträdande premiärminister, stängs av från OS på livstid. Mutko var idrottsminister under tiden för OS i Sotji. Även dåvarande biträdande idrottsministern Jurij Nagornych stängs av på livstid från OS.

Vissa rena ryska idrottare kan bli inbjudna att delta i OS, men som neutrala idrottare. Denne kommer inte få bära den ryska flagga, eller hyllas med den ryska nationalsången vid pallplats.

– Det luktar lite kompromiss där, men kanske är det vettigt att låta rena idrottare vara med. I den mån man kan bedöma det, säger Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer