Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk herrslalom i kris – huvudpersonerna förklarar: ”Tog lite genvägar” Foto: SVT/Bildbyrån

Landslaget om slalomkrisen på herrsidan: ”Tror vi sökte genvägar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var länge en stormakt inom slalom på herrsidan. Men de senaste åren har både bredden och den riktiga spetsen saknats. Ofta har Kristoffer Jakobsen varit ensam åkare.

– Jag är väldigt mycket själv. Det är såklart tråkigt, säger han till SVT Sport.

Svensk herrslalom har haft några tunga år och den senaste segern tog André Myhrer i parallellslalomtävlingen i Holmenkollen på nyårsdagen 2018.

Myhrer höll sedan på i ytterligare ett par säsonger, men sedan han slutade har Kristoffer Jakobsen ofta varit ensam svensk i världscupen.

Herrchef Fredrik Kingstad menar att det är naturligt att framgång kommer i vågor, men är ändå självkritisk till hur man hanterat de senaste åren.

– Lite självkritik är väl att när man står där och inte har åkare så är det lätt att bli lite stressad. Hur får vi fram åkare? Man forcerar systemet lite. Jag tror vi sökte lite genvägar, det finns inga genvägar, säger han.

Hur kunde en sådan genväg se ut?

– Det kan vara helt enkelt att vi skickar ett fullt lag på ett VM där tre av dem inte har något där att göra. Det är en nivå för högt upp, det kan bara bli tokigt. Det gjorde vi inte nu i Courchevel (VM 2023). Då var vi återhållsamma och skickade de åkarna till en Europacup-tävling istället.

Jakobsen själv är inte orolig för framtiden inom herrslalom och det spåret är även landslagschefen Lars Melin inne på.

– Jag tycker att vi är på rätt väg. Om man tittar tillbaka kanske två år så har vi vänt utvecklingen och börjat få resultat. Jag tycker det känns jättebra. Man måste komma ihåg att om det skulle komma fram åkare, att man då fortfarande lägger resurser på de som är en nivå under. Att man inte lägger alla resurser på de bästa, för då står man där igen och inte har någon som presterar imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.