• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Hanna Öberg avslutade för Sverige. Foto: Bildbyrån

Nu drar säsongen igång för olympiska mästaren

Publicerad

I helgen drar skidskyttesäsongen igång för olympiska mästaren Hanna Öberg.
– Det är visserligen SM, men främst ett genrep för oss. Det är ju i VM, i vår i Östersund, som gäller.

Efter att ha tagit två OS-medaljer förra säsongen blir det svårt för Hanna Öberg att ligga lågt och slå underifrån den kommande säsongen.

23-åringen från Östersund,  som oväntat slog till med OS-guld i skidskyttets distanslopp,  kommer att bli mer påpassad den här säsongen. Men även om hon vill göra bra resultat under hela säsongen, är det viktigast av att vara bra under VM på hemmaplan i mars.

På frågan om hur det känns att vara en välkänd favorit, och att det blir svårt att slå ur underläge, svarar hon:

– Jag är förberedd på intresset. Men jag funderar mest på mig själv, på mina egna lopp. Men även om man vill vara bra under hela säsongen är det viktigast att vara i toppform under VM. VM är målet, inget snack om saken, säger Hanna medan hon vilar ut efter ett hårt pass i Idre.

– Det är i Östersund man vill vara som bäst, fortsätter hon för att få ner pressen på sig själv i början på säsongen.

Och så lär det bli, för när Wolfgang Pichler styr brukar formtopparna komma vid stora mästerskap.

Pichlers landslag är i norra Dalarna, i Idre, i veckan för att träna på snö på hemmaplan. Det finns en 2,5 km-slinga med snö som använts flitigt.

– Normalt sett tränar vi två hårdaq pass om dagen. Men i dag är jag ledig på eftermiddagen. Då ska jag virka, säger Hanna Öberg lugnt om tränare Pichlers träningsupplägg. Och vi har inte dragit ner på träningen inför tävlingarna i helgen. Man kan nog påstå att SM är en del i själva träningen.

Hanna, och landslagskollegorna, inleder tävlingssäsongen i helgen då det arrangeras SM i Idre. Det blir masstart, 10 km för damerna och 12,5 km för herrarna, i en SM-tävling där det lär dyka upp en och annan norsk skidskytt.

– Men sen kommer vi faktiskt att vara hemma i Östersund i några veckor innan världscupen drar i gång (i Pokuljuka).

Den ordinarie tävlingssäsongen inleds i december på de numera klassiska skidskytteorterna. Och sen, när säsongen är på väg att ta slut kommer det stora målet, VM på hemmaplan i Östersund i mars.

– Jag trivs på banorna i Östersund. Och vad jag förstår kommer de inte att ändra på banorna.

– Jag hoppas kunna vara med så många lopp som möjligt. Men det är inte jag som tar ut laget, svarar Hanna artigt på frågan om hon skulle vilja tävla ihop med pojkvännen Jesper Nelin, i den nya VM-grenen singel mixed.

– Men, fortsätter hon, det är klart att det vore kul att tävla ihop med honom. Jag har gjort det förr, i mixedstafett, med två damer och två herrar, avslutar tjejen som förde Sverige till OS-silver i stafetten i Pyeongchang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer