Över 70% av SVT:s läsare säger nej till vinter-OS i Stockholm 2026. Foto: Bildbyrån

SVT:s publik håller med grönblått styre – vill inte ha vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

Den tillträdande grönblåa majoriteten i Stockholms stad är tveksam till idén om ett olympiskt vinterspel i staden.
SVT Sports publik håller med.
Över 70 procent av de över 38 000 svarande säger nej på frågan.

Så sent som i går presenterade Internationella olympiska kommittén, IOK, en undersökning där drygt 46 procent av de 1 800 tillfrågade svenskarna var för att arrangera OS och Paralympics i Stockholm 2026 – medan bara 25 procent var emot.

”Nästan dubbelt så många är positiva till OS i Sverige jämfört med de som är negativa”, beskrev SOK:s ordförande Mats Årjes.

Helt annat resultat

Men i SVT Sports omröstning, där fler än 38 000 har svarat på samma fråga, blir resultatet ett helt annat. Över 70 procent av publiken svarar nej till ett svenskt vinter-OS, medan under 30 procent är positiva till förslaget.

Därmed håller en majoritet av SVT:s publik med den grönblåa majoriteten i Stockholms stad som är tveksam till ett olympisk vinterspel år 2026.

Senast den 12 april måste Sveriges olympiska kommitté, SOK, lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan. Den 23 juni beslutar IOK vem som får arrangera OS 2026. Förutom Stockholm är övriga kandidater Calgary och Milano tillsammans med Cortina d'Ampezzo.

Se omröstningen nedan.

Resultatet i SVT Sports omröstning är inte vetenskapligt underbyggt eller representativt för befolkningen. Personerna som har svarat på frågan är läsare som slumpmässigt har svarat på frågan på svtsport.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer