Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Persson tog första svenska segern i Vasaloppet på elva år. Foto: Bildbyrån

Emil Persson vann Vasaloppet efter stor dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk avslutning på Vasaloppet. Emil Persson vann efter en spännande spurtstrid och blev förste svensk att vinna sedan 2012.

– Det var på tiden, det är så skönt, säger Emil Persson till SVT Sport.

Segern i Vasaloppet stod mellan Emil Persson och fyra norrmän som gjorde upp i en spurtstrid. Där var svensken starkast och var först över mållinjen i Mora.

– Han stod pall, när röken skildras så står han där. Det är fullständigt sanslöst, han har bara dundrat fram den här vintern och nu får han göra det i Vasaloppet också, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Vasaloppet

Han vann på tiden 03.37,43 före tvåan Anders Nygård och trea blev Kasper Stadås. Därmed bröt han den norska dominansen med tio raka segrar på herrsidan och blev första svensk att vinna sedan Jörgen Brink 2012.

– Det var på tiden, det är så skönt. Jag är lite tom, det var kul att åka skidor i dag. Det blev tufft läge på slutet men jag kände att jag hade en bra dag, säger Emil Persson till SVT Sport.

SE ÄVEN: Northugs ord – när Persson går förbi: ”Det är sista gången...”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Kändes bra hela loppet”

Med en dryg mil kvar av Vasaloppet var flera åkare i tätklungan men när Emil Persson ökade farten fick fem åkare en lucka ned till resten. Sedan kom det dramatiska spurtavgörandet där Persson knäckte norrmännen.

– Det kändes bra hela loppet, kroppen svarade och jag hade bra skidor. Jag kände mig stark och la en bra hastighet så att de inte skulle attackera för mycket, säger Emil Persson.

Säkrade totalsegern

I och med dagens seger i Vasaloppet har Emil Persson också säkrat totalsegern i Ski Classics, trots att tre tävlingar återstår. Det är andra gången i karriären han blir totalsegrare.

RESULTAT

Herrar, 90 km:

1) Emil Persson, Sverige, 3.37.43,3

2) Andreas Nygaard, Norge, +0,3

3) Kasper Stadaas, do, +1,0

4) Petter Stakston, do, +1,8

5) Johan Hoel, do, +6,3

6) Joar Andreas Thele, +15,7

7) Oskar Kardin, Sverige, +16,0

8) Alvar Myhlback, do, +16,7

9) Max Novak, do, +17,9

10) Karstein Johaug, Norge, +18,6.

Övriga svenska placeringar bland de 30 bästa:

13) Nils Dahlsten +2.42,3, 14) Marcus Johansson +2.45,9, 16) Klas Nilsson +3.02,3, 17) Johannes Eklöf +3.10,9, 18) Axel Jutterström +3.35,0, 19) Gustav Eriksson +3.35,5, 26) Eddie Edström +5.38,7, 27) Johan Lövgren +5.54,3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet