Blåsigt vid Slussen i Stockholm någon gång på 1940-talet. Foto: SVT Bild

Blåser det mer nu än förr?

Uppdaterad
Publicerad

En fråga som dyker upp varje vår är om det inte blåser ovanligt mycket. Just byvinden på våren verkar komma som en överraskning varje gång, men vad säger egentligen statistiken? Finns det någon klimattrend i byvinden?

Det skulle kunna bli en väldigt kort tanke från min sida denna månad, för svaret på frågan är nej. Det blåser inte mer nu än förr. Det finns inga statistiska belägg på att byvinden i Sverige ökar i den allt varmare värld vi lever i. Hur mycket det blåser är istället kopplat till själva väderlägena vi har, där ostadigt väder generellt sett ger ett blåsigare väder än stabila lägen. Lägg därtill att våren är byvindarnas årstid.

Men att det finns en del i att många upplever ”blåsigaste våren någonsin” varje vår tror jag – min helt personliga tanke – har att göra med hur och vad man minns av vädret i efterhand. När vinden kyler minns man den, men när vinden svalkar är den snabbare som bortblåst ur minnet.

Vädertankar

Inga statistiska belägg finns för ökad byvind

Det finns ingen statistisk säkerställd förändring av byvind de senaste decennierna. Byvinden är ju de enskilda vindstötar som avviker från den genomsnittliga vind man har, och ju byigare vinden är desto mer skiljer det mellan medelvind och byvind. Byvindsdata är lite svårare än främst temperatur att jämföra över tid. Först sedan mitten av 1990-talet finns vindobservationer i landet som är så pass lika och homogena att en statistisk bearbetning av byvindsdata kan ge relevant information. Här och här finns mer att läsa i ämnet (externa länkar).

Vädret avgör

Om det nu inte finns några trender i blåsten på våren, vad är det då som avgör hur mycket det blåser? Svaret på den frågan är vädret, alltså vilka vädersituationer som råder under en viss vecka, månad eller en hel vår är det som avgör hur mycket det blåser. Vind skapas av tryck- och temperaturskillnader. När vädersystem på vädersystem med omväxlande kall och varm luft passerar över landet kommer det i snitt blåsa mer än normalt. Stabila lägen ger däremot lugnare väder och mindre vind. Men även i stabila lägen kan det blåsa byigt eftersom solen ger lokala variationer i uppvärmningen så här års. Så enkelt är det, och där kan det alltså skilja mycket mellan olika månader.

Här kan du se data för byvind månadsvis för 2016 och framåt (extern länk). Tyvärr publiceras data för månadens byvind först i efterhand, så man kan inte se löpande hur innevarande månad står sig byvindsmässigt. Den möjligheten finns för nederbörd och temperatur, men tyvärr inte för vind.

Alltid blåsigt på våren

Det finns vissa förhållanden under just våren som gör att byvinden oftast är kraftigare då än andra tider på året. Byigheten under våren skapas bland annat av att luften är torr så här års. Det är på våren som den relativa luftfuktigheten, alltså mängden vattenånga i procent av vad luften maximalt kan innehålla, är som lägst. Det gör att luften värmas upp snabbare, och man får igång vertikala rörelser i luften som bidrar till upplevd byvind. Stackmolnen växer till sig och kan på kort tid skapa lokala byar av regn, blötsnö, snö och trindsnö, alltså klassiskt aprilväder. Även fallstrimmor är vanliga så här års, och det beror ju helt enkelt på att luften runtomkring är så torr så att den nederbörd som faller hinner övergå från fast eller flytande form till vattenånga innan den når marken. Precis som många av mina meteorologkollegor blir jag lite extra uppspelt när jag får se en vacker aprilväderhimmel med gott om fallstrimmor som hänger som draperier ur molnen, gärna ackompanjerad av en nedåtgående sol.

Solen värmer i viss mån luften direkt, men det mesta av uppvärmning av luft sker av att marken först värms upp och att luften närmast marken värms av den. Det innebär också att det kan vara stora lokala variationer i hur uppvärmning av marken sker. Öppna ytor, som en nyplöjd åker exempelvis, värms upp avsevärt snabbare och mer än den delvis islagda sjön i närheten. Så även i horisontell led får man snabbt till stora temperaturskillnader så här års. Och som sagt, vind skapas av skillnader i tryck och temperatur. Därför är det i snitt byigare vind på våren än under andra årstider.

Blåsten skapar minnesluckor?

Det finns alltså ingen statistisk säkerställd förändring av byvind de senaste decennierna, men varför upplever man ändå att det blåser mer nu än förr? Jag kan själv tycka så ibland, men där tror jag att vårt väderminne spelar oss ett spratt, och det jag nu kommer skriva är helt mina egna tankar och funderingar i ämnet.

Har tidigare skrivit om att mannaminnet är kort och att tålamodet snabbt tryter. Det jag nu skriver ligger lite i samma linje som dessa, nämligen att jag tror man glömmer bort vind snabbare än andra väderparametrar. Temperatur är en mer påtaglig parameter än vind, likaså nederbörd. Lägg därtill de förväntningar många har inför och under våren. En förväntning om solens och värmens återkomst, en förväntning som i tid ligger före vad statistiken säger. En falsk förhoppning och för högt ställda förhoppningar om tidig vårvärme.

Om man tror och hoppas på varma försommarvarma dagar redan i april så är risken för besvikelse stor. Visst kan det vara försommarvarmt redan i april i främst södra Sverige, i april i år blev det exempelvis 20 grader som högst, men vårvärmen i april är avsevärt mer känslig för byvinden än vad junivärmen är. Det har väl alla märkt, att så fort man går från en trottoar vid en solbelyst söderfasad och vänder runt hörnet kan vinden kännas isande kall där i skuggan. Själva lufttemperaturen är densamma, men solens direktstrålar och ökande byvind ger en väsentlig skillnad för upplevelsen. För att inte tala om de isande vindar som kan dra in från kallt havs- och sjövatten så här års, speciellt om isen fortsatt delvis ligger.

Om temperaturen är låg känns och märks dessutom vinden mer än om det är varmt. 10 grader och måttlig vind känns riktigt kallt och man kan förledas tro att det blåser friskt. Samma vind en 25-gradig sommardag känns snarare som en skönt svalkande bris, något som jag också varit inne och nosat på i en tidigare tanke. Att under en sval sommar minns man vinden mer än under en varm sommar även om det rent statistiskt sett blåst lika mycket. Just av den anledningen som jag skrev om i början av denna tanke, att när vinden kyler minns man den, när vinden svalkar är den snabbare som bortblåst ur minnet.

Så ja, jag tror att en del av förklaring att man ofta tycker det blåser mer än förr varje vår beror på hur vårt väderminne fungerar. Generellt sett minns man ju negativa saker sämre än bättre saker, för ”vädret var alltid bättre förr” eller hur?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet