Fyra unga bärplockare i värmländska Gårdsjö den 9 september 1949. Foto: SVT Bild

En fjärde sommarmånad

Uppdaterad
Publicerad

Är september på väg att bli vår fjärde sommarmånad i södra tredjedelen av landet?

I september kan vi få uppleva alltifrån gassande sol och full högsommar till ruggiga höststormar och första snön. Det är en månad som antingen blir ett tidigt startskott för höstens framfart ner över landet eller en enda lång förlängning av sensommaren.

Visst känns det som om september på senare år blivit allt varmare? Vilket gör att man kan hoppas på fint sensommarväder allt längre in i månaden i en allt varmare värld. Blickar man tillbaka på de senaste 10 årens septembermånader är det gott om varma septembermånader såsom 2006, 2009, 2011, 2013, 2014 och 2015. På så sätt har jag fog för det många säkerligen känner, att september alltmer är en sommarmånad. Den fjärde svenska sommarmånaden i så fall, åtminstone i södra tredjedelen av landet.

Vädertankar

En fjärde sommarmånad...

Ta Göteborg som exempel: Septembers medeltemperatur blev 16,9 grader (mot normalt 13,0 grader). Det värdet står sig bra jämfört med årets ”riktiga” sommarmånader: 17,5 grader i juni (normalt 15,6 grader), 18,0 grader i juli (normalt 17,0 grader) och 16,7 grader i augusti (normalt 16,2 grader). September blev alltså till och med varmare än vad augusti var.

Det finns givetvis undantag från ”varm september”-regeln, för på senare år har 2007, 2008 och 2012 varit delvis kallare än brukligt i delar av landet. Det finns heller ingen koppling att tala om mellan temperatur och nederbörd. Är det varmt kan det vara såväl blött (såsom det var i fjol) som torrt (som det var 2014). Inte heller när september varit kallare än brukligt finns koppling mellan temperatur och nederbörd.

...men inte en femte

Men maj då undrar säker någon? Om nu årstiderna förskjuts kanske maj kan räknas in som en sommarmånad också. På det blir mitt svar nej. Det är en stor skillnad på försommaren och sensommaren, och det är att naturen, och då främst allt vatten, är uppvärmt efter sommarmånaderna och därmed behålls värmen längre trots minskad solinstrålning. Trots att solen är uppe betydligt mer under försommaren är då främst kvällar, nätter och morgnar betydligt kyligare än under sensommaren.

Det finns ju en naturligt inbyggd fördröjning mellan solåret och väderåret. Sommarsolståndet inträffar vid midsommar, medan väderåret först vänder i slutet av juli eller början av augusti. Trots att vi har lika mycket solinstrålning i slutet av april som i slutet av augusti är ju vädret helt annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet