Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kortare inhopp av kylan

Publicerad

Huvudrollen i årets februariföreställning spelades av ”mildare än normalt”, och det var bara tillfälligt som ”vinterkylan” fick inta scenen.

Mildare än normalt i hela landet och såväl torrare som nederbördsrikare än brukligt, där har ni februarivädret 2023. En månad övervägande barmark söder om Mälardalen, samtidigt som snötillgången till stor del var god längre norrut.

Milt, i norr mycket milt

Det blev en mild, delvis mycket mild, februari. Medeltemperaturen blev klart över det normala. Sett till referensperioden 1991–2020 landande månadens medeltemperatur på 1–3 grader över det normala i södra och mellersta Sverige, och mestadels 3–5 grader över i den norra tredjedelen. Har ni förresten koll på vad som är normalt väder i februari och den förändring som skett när man jämför den förutvarande referensperioden 1961–1990 med den nuvarande?

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

För att hitta en kallare februari än årets är det tillbaka till i fjol, 2022 som gäller, eller i söder delvis 2021. I söder är det omvänt rätt allmänt 2020, men lokalt även 2022, som gäller för att hitta senast februari var varmare än i år. I norr däremot är det mestadels tillbaka till 2015 eller 2014 som gäller för att överträffa årets mycket milda februari. I större delen av landet är det alltjämt 1990 som står som rekordmild februari i statistiklistorna.

Såväl blötare som torrare än normalt

Flera passerande regn- och snöväder, men däremellan även perioder med torrt väder. Sammantaget en delvis blötare som torrare månad än normalt, där stora delar av landet i mitt tycke hamnar inom ”normal variation av februariväder”. Störst avvikelse mot det normala finns i delar av Lappland där det fallit mindre än hälften av normal månadsmängd.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I större delen av landet var fjolårets februari, 2022 alltså, nederbördsrikare än årets, medan 2021 var torrare eller mycket torrare i södra och mellersta Sverige. För att hitta en torrare februari än årets i landets norra tredjedel är det däremot tillbaka till 2018 som gäller.

Milt väder gav en blåsigare februari än brukligt

Solen sken normalt eller något mer än normalt i stora delar av landet under månaden, men lokalt var februarisolen lite av en bristvara. Några större utsvävningar från det normala var det aldrig tal om.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Flera blåsiga perioder, främst i norr den 7–9, i söder den 9, i norr den 12–13, i söder med stormen Otto den 17–18 och till slut i norr den 27–28 bidrog till att månaden som helhet blev blåsigare än brukligt i stora delar av landet. Mer om månadens blåst finns i min analys av februarivädret 2023.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

FEBRUARI 2023 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 3,7 grader i Måseskär, Bohuslän och i Väderöarna, Bohuslän

Lägst månadsmedeltemperatur: 8,5 minusgrader i Latnivaara, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 5,6 grader i Nikkaluokta, Lappland (7,9 minusgrader mot normala 13,5 minusgrader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur (som denna månad innebar minst överskott): 1,1 grader över normalt i Arlanda, Uppland (1,0 minusgrader mot normala 2,1 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 112,9 mm i Katterjåkk, Lappland

Minst månadsnederbörd: 4,9 mm i Gargnäs, Lappland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 175 % i Ytterhogdal, Hälsingland (55,0 mm mot normala 31,4 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 16 % i Gargnäs, Lappland (4,9 mm mot normala 29,7 mm)

Mest solskenstid: 118 timmar i Nordkoster, Bohuslän

Minst solskenstid: 39 timmar i Storlien-Visjövalen, Jämtland

Mest solskenstid i procent av normalt: 151 % i Karlskrona, Blekinge (106 timmar mot normala 70 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 73 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (39 timmar mot normala 53 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 35,6 m/s i Stekenjokk, Lappland den 12

Högst byvind i fjällen: 48,3 m/s i Tarfala, Lappland den 12–13

Högst medelvind vid kusten: 25,3 m/s i Hanö, Blekinge den 17

Högst byvind vid kusten: 34,1 m/s i Hanö, Blekinge den 17

Högst medelvind över inlandet: 20,2 m/s i Naimakka, Lappland den 27

Högst byvind över inlandet: 31,5 m/s i Naimakka, Lappland den 27

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet