Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Mars 2023: Vintern kom tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter en mild inledning på året kanske det förvånade många att mars blev så pass kall och vintrig. Rekordmycket nederbörd föll på många håll i söder.

Per Stenborg

meteorolog

Snödjupet var dessutom osedvanligt stort på sina håll i söder i mars, dock inte rekorddjupt för någon längre mätserie. Mer ovanligt då att snön återkom så pass mycket i söder som den gjorde efter övervägande milt väder i januari och februari.

I denna analys gör jag nedslag i de mest intressanta väderhändelserna under månaden. Det sammanfattande marsvädret finns i min andra artikel, men nederbördsrekorden för sig.

Tema månadskrönikor

Snöoväder gav ett snötäckt Sverige

Tre mycket milda och delvis blåsiga dygn inledde månaden, och sedan den 4 brakade kalluften ner över landet. Lokalt noterades stormbyar över inlandet, dels i Sveg, Härjedalen med 25,2 m/s den 2, dels i Dravagen, Härjedalen med 24,5 m/s den 3. På många andra platser noterades mycket hårda vindbyar (21–24 m/s).

Den 6–9 passerade två snöväder på sydlig bana, vilket gjorde att stora delar av landet åter blev snötäckt. Lokalt föll mycket snö, främst i Stockholmsområdet och i Västergötland med sedvanliga följdverkningar såsom exempelvis trafikproblem, olyckor och inställda bussar, medan andra tog skidorna till jobbet. Som mest ökade snödjupet med 38 cm i Sandhamn, Uppland och i Dalarö, Södermanland, tätt följt av 36 cm i Djurö, Uppland och 35 cm i Falköping-Valtorp, Västergötland.

Tillfällig vårvärme i söder

Efter en dryg veckas kalluft i landet gjorde vårvärmen tillfällig visit i främst Götaland den 13–14 och gick hårt åt snötillgången där. Eter mildluftens attack mot snön i söder låg snöns södra kant genom mellersta Svealand ungefär, och förblev där fram till och med den 23.

Mildluften föregicks av ett mycket omfattande regn- och snöväder som svepte in från sydväst den 13 och sedan under försvagning drog upp över landet den 13–14. Lokalt föll över 40 mm med Fotskäl, Västergötland i topp med 48,6 mm under nederbördsdygnet den 13.

Årshögsta och vårentré

Mildluften i söder blev än mer påtaglig under perioden den 17–25, bland annat med årets hittills högsta temperatur på 13,3 grader i Kristianstad, Skåne den 23. Just den dagen är årets hittills varmaste även i Svealand och södra Norrland. Mildperioden i söder bidrog starkt till att månaden som helhet inte blev så kall i söder som många kanske upplevt mars som. Natten som följde blev för övrigt mars kallaste i norr, så inom ett dygn uppmättes såväl 13,3 grader som 36,8 minusgrader i landet.

Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 18 mars 2023 avslutats. Källa: SMHI. Foto: SVT

Den meteorologiska våren (dygnsmedeltemperatur över 0 grader sju dygn på raken) tog stora kliv norrut och nådde den 17–18. Efter att ha varit försenad kom därmed våren i grova drag i kapp sig själv, för att med en kallare avlutning på mars åter tappa och bli försenad vidare norrut.

Nya snöoväder i söder

I gränsen mellan kalluft i norr och vårvärme i söder var det som upplagt för väderdramatik, vilket det även blev. Flera regn- och snöväder passerade landet den 17–31, och ofta var det nästan ett nytt per dygn som svepte in från sydväst. Efter ett tag var det svårt att hålla kolla på varje enskilt snöväder och varning för delvis kraftigt snöfall förekom mest varje dag. I millimeter räknat föll mest den 24 med 20–25 mm i nordvästra Götaland och större delen av Svealand, vilket dock inte gav några större snödjupsökningar.

I stället ökade snödjupet mest den 17 i delar av Lappland (Kittelfjäll 38 cm på ett dygn) och i Uppland den 27–28 (Vattholma 30 cm på ett dygn). Gränsen mellan kyla och värme försköts också sakta söderut, så efterhand la sig åter snön ner till norra Götaland ungefär.

30-gradig skillnad mellan natt och dag

Redan tidigare i mars hade stora temperaturskillnader mellan natt och dag uppmätts, exempelvis Hagshult, Småland den 9, då man hade 23,6 minusgrader som lägst på natten följt av 0,5 grader varmt på dagen. Inte lätt att klä sig rätt då.

Med alltmer klart väder under månadens avslutande dygn blev den dagliga gången i temperatur än mer tydlig. Lokalt skiljde uppåt 30 grader som mest inom ett dygn på vissa platser den sista veckan. Den troligtvis största temperaturskillnaden (29,3 grader) stod Gielas, Lappland för med 33,8 minusgrader som lägst och 4,5 minusgrader som högst den 25.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

MARS 2023 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 13,3 grader i Kristianstad, Skåne den 23

Varmast i Svealand: 13,1 grader i Floda, Södermanland den 23

Varmast i södra Norrland: 10,8 grader i Gävle, Gästrikland den 23

Varmast i norra Norrland: 9,0 grader i Älvsbyn, Norrbotten den 1

Kallast i Götaland: 23,6 minusgrader i Hagshult, Småland den 9 (vilket även är säsongslägst)

Kallast i Svealand: 27,9 minusgrader i Särna, Dalarna den 11

Kallast i södra Norrland: 32,0 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen den 10 (vilket även är säsongslägst)

Kallast i norra Norrland: 36,8 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland och i Karesuando, Lappland den 24

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 48,6 mm i Fotskäl, Västergötland den 13 (vilket är nytt marsdygnsrekord för Västergötland)

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 36,3 mm i Sandhamn, Uppland den 8

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 22,0 mm i Hudiksvall, Hälsingland den 9

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 25,2 mm i Avasjö-Borgafjäll, Lappland den 17

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: 39 cm i Djursätra, Västergötland från morgonen den 9 till morgonen den 10

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 30 cm i Vattholma, Uppland från morgonen den 27 till morgonen den 28

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 20 cm i Borgvattnet, Jämtland från morgonen den 19 till morgonen den 20

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 38 cm i Kittelfjäll, Lappland från morgonen den 17 till morgonen den 18

Störst snödjup i Götaland: 49 cm i Djursätra, Västergötland den 10

Störst snödjup i Svealand: 116 cm i Storbron, Dalarna den 10

Störst snödjup i södra Norrland: 138 cm i Almdalen, Jämtland den 18

Störst snödjup i norra Norrland: 147 cm i Katterjåkk, Lappland den 31

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet