SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Sommar sommar sol ☀️ • Blir det meteorologisk sommar nästa vecka på en del platser?

Det klan det bli eftersom det bara krävs 5 dygn i rad med dygnsmedeltemperatur över 10 grader. Och det kan vi nog få på en del platser i söder i alla fall.

Pinnat inlägg

OBS! Månadsöversikten för maj kommer att behöva uppdateras. Atmosfären verkar vara både svårberäknad och svårtolkad just nu och de stora osäkerheterna beror på det. Har varit såhär mer eller mindre flera månader nu. Klart torrare och potentiellt varmare signaler än väntat i nästa vecka än väntat. Vi avvaktar och ser hur det utvecklar sig kommande dagar.

Det är mycket möjligt att avvikelsen är tillfällig och att det lägger sig mer i linje med översikten efter ett par dagar.

Helen • Har frågat förut, men frågan verkar obekväm att besvara, vem beslutar att molnsådd ska ske? Berätta om molnsådden i Sverige

Molnsådd används inte i Sverige.

1 grad varmare • Hej, undrar om ni tänkt på en del fakta, just nu är vi i en varmare period, ca 1 gr varmare sedan 1850, inte 1.5 som påstås, jag bor i dalarna och is läggningen är alltid i början av dec, lossning alltid runt 1.5., det blir grönt V20-21, och wasaloppet ställs aldrig in, i år kunde man kört hela loppet 1.12. -2023 och även 1.4.2024 kunde man åkt 9 mil !!! Körsbärs träden blommade i kungsträdgården 1.5. i år- plus minus någon vecka diffar det och inte som en del meteorologer säger att det blivit ohyggligt varmare... trädgränsen i fjällen har stigit med ca50-100 m det stämmer för att vi är inne i en varmare period. Vattennivåerna stiger endast några mm varje år- malediverna kommer inte hamna under havet- eller tror ni de skulle bygga en ny flygplats där på havsnivå ???
peter wicander , pilot och hobby met

Nu blandar du till stor del ihop väder och klimat. Klimatet ger grundförutsättningarna för varikring vädret helt naturligt varierar.

För att vara på dina svenska "exempel" så gör du två klassiskt fel:

1. Du tittar lokalt. Klimatförändringar är globala, men lokalt kan det av och till variera från den globala trenden. Som de senaste månaderna när "lokalt" varit typ hela Norden.

2. Du tittar just nu. Vädret varierar helt naturligt, ibland mycket. Ibland har vi perioder som är varma, ibland kalla. Det har vi alltid haft och kommer alltid att ha. Det finns dock en långsiktig tendensen som gör att vad som är varmare respektive kallare än normalt förändras över tid.

Wictor Ekman 21 år gammal • Ni är bäst 👍

Trevligt • Så trevligt att ni har skaffat den här chatten så roligt med alla väder frågor.

Tack! Trevligt att höra! :-)

Solhatten på! • Nu när solen kommer så pratar man gärna om krämer men med solhatten, solglasögonen och en tunn skjorta så kommer man att klara solen bra. Och så klart en vattenflaska i väskan.

Rejält med tid för vädret! • Ni borde faktiskt få rejält med tid både i Rapport och Aktuellt? Varför inte förlänga programtiden eller plocka bort lite av nyheterna istället? Det är så mycket nyheter jämt! Men väldigt lite tid för väder.

Korta sändningar idag = kortare tid. Ibland får vi längre prognostid också. Beror lite på.

Eva • Det här är väl samma som "Fråga meteorologen"? Fast nu med ny bild? Annars som förut?

Ja! Ny bild med oss alla!

Hur ska vi veta innan? • Angående det ni skriver nedan om vädret som kommer att visas lite "till och från" "mer sällan" i TV. Hur ska vi hålla reda på när ni visar vad? Är det inte bättre att det är samma veckoväderschema jämt. Så att vi alltid vet vad som kommer?

Det är inte längre standard att vi visar tiodygnsprognos i Rapport 19.30 på torsdagar. Det beror på att det ofta är en ganska nyhetstung dag. Skulle vi få mer tid kan det hända att den dyker upp. I Aktuellt kan det hända att den är med oftare - det är två helt olika sorters sändningar. Även där gäller i mån av den tid vi får som ofta kan variera beroende på vad som händer i själva sändningen.

Sammanfattningsvis: https://www.svt.se/kontakt/sa-arbetar-svts-meteorologer-med-vaderprognoser

Nästan "heligt" med vädret! • Ni skriver att man kan titta på webben. Men det är många äldre som varje dag ser fram emot vädernyheterna. Så ni måste nog tänka på dem också. Och faktiskt finnas på TV för alla dem. Mina släktingar till exempel tittar alltid på vädret. Och det är något nästan "heligt" över det. Då får man inte störa.

Vädret i våra nyhetssändningar försvinner inte! Det är snarare en fråga om att det kanske finns mer kartor eller annat vi visar på webben och inte i TV.

Ett exempel är vår 10-dygnsprognos som vi producerar varje torsdag. Den kommer mer sällan visas i Rapport på torsdagar framöver (dock till och från i Aktuellt). Däremot kommer den finnas på webben varje torsdag.

Maj • Det är tydligt hur klimatförändringarna har påverkat hela världen med ett varmare klimat , men i Sverige bara regnar det och är kallt . Vad hände med den klimatförändringen ?

Globalt sett har vi haft rekordhög global medeltemperatur 11 månader i rad enligt Copernicus (Europeiskt klimatsamarbete). Men du måste komma ihåg att variationer i vädret också fördelar luftmassorna. I Sverige och resten av norra Europa har vi under flera månaders tid återkommande hamnat i ett läge med kalla luftmassor. Storskaliga vågrörelser i atmosfären har gjort att det blivit så. Samtidigt har det varit en mycket mild, bitvis extremt mild vinter i USA och Kanada - dels beroende på klimatförändringarna men att det stuckit ut så mycket just där, just den vinter beror också på vädervariationer.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.