Väderchatt
Alf • Hej!
Har läst lite om regnkatastrofen på Fulufjället som inträffade 30-31 augusti 1997. Det sägs vara det mest intensiva regn- och åskovädret som man känner till i Sverige. Vad var det som gjorde att just det ovädret blev så intensivt med regn och åska? Var det något speciellt väderfenomen med unika egenskaper som orsakade ovädret eller var det bara för att det inträffade så lokalt?
Har även läst uppgifter om att det kom över 700 blixtar under de timmarna som ovädret pågick över den platsen. Räknas det som extremt till antal bara för att det inträffade på ett relativt litet område? Det har till exempel kommit över 40 000 urladdningar per dygn under 27 juli och 3 augusti 2014 som rekord kan man se hos SMHI, men det gäller för hela landet då. Jag antar att det är relativt beroende på hur stort område som täcks av ovädret och kanske därför räknas Fulufjället 1997 fortfarande som det absoluta rekordet i intensitet?
Vi har ingen mer info om skyfallet över Fulufjället 1997 än vad som finns att läsa på SMHI:s hemsida.
Bakslag • Hej ser ni några mer bakslag på gång ?
Jag tittade lite på luftmassan framöver ser ut att bli varmare nästa vecka i hela landet
Sedan bakslag igen för dom norra delarna runt ungefär 20 april så ser det ut som nordliga vindar tar över i norr vad säger ni själva hade uppskattats svar .
Hej! Ja det ser så ut. Men det beror mycket på ost-västligt högtrycket ligger som nu finns över Storbritannien. Eller ja man kan förklara det på olika sätt. Men det finns absolut en osäkerhet i prognosen och det känns inte spikat att det blir som du föreslog, även om jag kan se det med.
Svalan • Om man inte har tillgång till appar eller väderkartor - hur känner man igen en varmfront och en kallfront på himlen?
En klassisk varmfront börjar med höga tunna molnslöjor som sakta tätnar och sedan blir molnen allt tjockare och molnbasen sjunker och sedan börjar det regna eller snöa.
En kallfront är ofta ”smalare” och har mer konvektiv moln- och nederbördsbildning.
Så inte alldeles enkelt alla gånger att ha koll på varm- och kallfronter om man inte har annat än sina ögon på en och samma plats i marknivå till hjälp.
Arctic Eagle • Kallfront möter varmfront. Luftmassor som attackerar varandra och vinner terräng. Koder för rådande väder. Den meteorologiska termologin påminner en hel del om den militära. Eller hur?
Ja, det finns likheter i terminologin eftersom väder delvis handlar om fördelning av kall och varm luft över en geografisk yta, och hur den fördelningen förändras över tid.
Bilder som pratar väder direkt till oss • Jag tycker mycket om väder- och naturbilderna som vi får se i filmen över månaden som varit. Att få se kosorna, tranorna som kommit hit och nysnö som helt plötsligt landat på vårblommorna pratar väder direkt till oss. Väder och natur i samklang är fint och belysande samtidigt som det berättas till bilderna som vi får se. Väderkartorna och texten till som vi får i tillbakablicken över den gångna månaden tycker jag också är spännande att läsa.
Tack för att du uppskattar mina månadssammanfattningar!
Här finns de alla samlade från 2010 och framåt: https://www.svt.se/nyheter/om/tema-manadskronikor-icmezl
Frusen polarräv • Hej, angående frågan om vilken tid på dagen det är varmast sommartid vid klart väder, så tänker jag att latituden borde ha en påverkan också? Min teori är att vid höga latituder där solens bana är "flackare" och uppe längre så inträffar tiden för högsta temperatur något senare än på låga latituder. Är jag rätt ute?
Hittade denna sida med genomsnittlig temperatur över dygnet och året för sju platser i landet (extern länk): https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/temperatur/temperatur-under-aret-och-dygnet
Tycker inte man ser någon egentlig skillnad där mellan de olika orterna gällande maxtemperaturens tidpunkt på sommaren.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.