Väderchatt
Alf • Hej!
Har läst lite om regnkatastrofen på Fulufjället som inträffade 30-31 augusti 1997. Det sägs vara det mest intensiva regn- och åskovädret som man känner till i Sverige. Vad var det som gjorde att just det ovädret blev så intensivt med regn och åska? Var det något speciellt väderfenomen med unika egenskaper som orsakade ovädret eller var det bara för att det inträffade så lokalt?
Har även läst uppgifter om att det kom över 700 blixtar under de timmarna som ovädret pågick över den platsen. Räknas det som extremt till antal bara för att det inträffade på ett relativt litet område? Det har till exempel kommit över 40 000 urladdningar per dygn under 27 juli och 3 augusti 2014 som rekord kan man se hos SMHI, men det gäller för hela landet då. Jag antar att det är relativt beroende på hur stort område som täcks av ovädret och kanske därför räknas Fulufjället 1997 fortfarande som det absoluta rekordet i intensitet?
Vi har ingen mer info om skyfallet över Fulufjället 1997 än vad som finns att läsa på SMHI:s hemsida.
C. • Är det åt Negativ NAO – Nordatlantisk rygg vi går då? För det ser ju inte ut som någon Grönlandsblockering. Båda kan ju ge kallt väder hos oss.
Det stämmer – det är den nordatlantiska högtrycksryggen som framförallt driver ner indexet. Det är inte -NAO strömning riktigt, snarare mer negativ blockering typ.
C. • Vad går att säga om NAO-index nu på våren? I prognosen ser jag ett tvärt kast från positiv fas till negativt under den närmaste veckan.
Det har väl pendlat en del, men vi har varit inne i en längre positiv fas nu som tvärt vänder enligt prognoserna. Här har du både observation och GEFS-data.
Frusen polarräv • "De tre senaste årens julimånader har varit såväl kallare som varmare än normalt.."
Märklig tolkning av statistiken tycker jag. Ett litet litet område längs riksgränsen hade något varmare än normalt 2024, i övrigt har det varit kallare än normalt i nästan hela landet i 4 av de 5 senaste julimånaderna, detta är ju ändå ganska anmärkningsvärt? Har den s.k globala uppvärmningen stannat av?
Vad är det du refererar till när du citerar?
Anonym • Är det möjligt med lite varmare väder nästa vecka?
Ja, men osäkert hur pass mycket varmare. Men tendensen finns att varmare luft tar sig in västerifrån.
Följ utvecklingen av prognosen här, där det i morgon är torsdag vilket då innebär att vi publicerar en 10-dygnsprognos: https://www.svt.se/vader/vader-idag
Bore Börjesson • Två svala och ostadiga julimånader i rad. Kan vi hoppas på en tredje?
Beror på var i landet man bor, för de tre senaste årens julimånader har varit såväl kallare som varmare än normalt i olika delar av landet:
https://www.svt.se/vader/juli2024
https://www.svt.se/vader/juli2023
https://www.svt.se/vader/juli2022
Hur det blir i juli i år går inte att säga än.
Jakob • Detta måste vara den kallaste våren nånsin…….känns som februari fast det snart är mitten av maj. Är det istiden som är på väg redan?
Känns så just nu ja, för inledning på maj har varit ungefär normalvarm i söder och något kallare än normalt i norr (extern länk): https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/kartor-avvikelse-hittills/avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/
Men såväl mars som april var varmare än normalt i så gott som hela landet:
Bakslag • Hej ser ni några mer bakslag på gång ?
Jag tittade lite på luftmassan framöver ser ut att bli varmare nästa vecka i hela landet
Sedan bakslag igen för dom norra delarna runt ungefär 20 april så ser det ut som nordliga vindar tar över i norr vad säger ni själva hade uppskattats svar .
Hej! Ja det ser så ut. Men det beror mycket på ost-västligt högtrycket ligger som nu finns över Storbritannien. Eller ja man kan förklara det på olika sätt. Men det finns absolut en osäkerhet i prognosen och det känns inte spikat att det blir som du föreslog, även om jag kan se det med.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.