Långa bilköer efter lastbilsolycka. Foto: SVT

Snökaos och olyckor i landet

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt snöfall, minusgrader, vindar och halkan har orsakat flera olyckor under onsdagsmorgonen. Två lastbilar har kolliderat på E4 i Västerbotten, i höjd med östra Kinnbäck norr om Åbyn. Det råder nu totalstopp i trafiken.

Larmcentralen uppger att det är väldigt halt på platsen och rör sig om en halkolycka. Man säger också att ingen person kommer att behöva föras med ambulans från platsen.

– En lastbil har fått sladd och då har en annan lastbil åkt in i det fordonet. Nu står ena lastbilen i diket medan den andra står kvar mitt på vägen, säger man vid larmcentralen.

Det är ännu oklart hur länge räddningsarbetet kommer att pågå.

– I södergående har man börjat släppa på trafiken en del, men om lastbilarna kommer att behöva bärgas kommer trafiken helt att stängas av igen, säger Caroline Henriksson, regional produktionsledare på SOS alarm.

Bilar vänder och kör mot trafiken

Hundratals uppges nu sitta fast i den flera kilometer långa kön på platsen, och flera bilar har vänt om och kör mot trafiken, bland annat en sjuktaxi som har suttit fast i trafiken i dryga två timmar.

– Jag ger upp. Jag kan inte sitta här med patienter i fler timmar, säger taxichauffören Ravin Singh, som har två sjukpatienter i baksätet, till SVT Västerbotten.

I baksätet sitter patienterna Bengt Falk och Jan Eriksson och väntar tröstlöst.

– Vad ska man säga, det är bara att sitta och vänta, säger Bengt.

Olycka i Rätan

En trafikolycka har inträffat på väg E45 mellan Rätan och Åsarna. En lastbil har kört ner i diket och in i ett träd.

Enligt de första uppgifterna rör det sig om en singelolycka som inträffat norr om Rätan vid 12.30-tiden på onsdagen. Det är oklart vilka skador olyckan orsakat.

Långtradare välte

Vid tvåtiden inatt välte en lastbil på E20 i höjd med Glanshammar och rev ner 250 meter mitträcke. Olyckan orsakar stora trafikstörningar under måndagagen. Räddningsarbetet pågår fortfarande. Vägen kommer vara avstängd fram till klockan 16 uppger trafikverket.

– Lastbilen gled ner i diket efter att ha kanat över vägen, men släpet ligger fortfarande kvar på och blockerar vägen, säger polisens vakthavande befäl Lotta Lindblad till SVT strax efter klockan sex.

I samband med olyckan har lastbilen, som var lastad med tolv ton frysta livsmedel, även spillt ut 700 liter diesel över vägen. Nu är dricksvattnet hotat på grund av detta.

– Vi har påbörjat saneringsarbetet och undersöker om läckan kan komma att påverka vattentäkten, säger Markus Behr, som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun.

– Nu ska vi försöka få ut en slamsug som kan suga upp det diesel som ligger kvar i marken. Det kommer ta lång tid att bli klar här, säger Markus Behr.

”Sommardäck bakom kaoset”

Lastbil efter lastbil fastnade i snömodden på E18 i höjd med Danderyds sjukhus. Trafiken in mot Stockholm har under förmiddagen varit långsam och bitvis har det stått helt stilla.

Och likadant såg det ut på många håll runtom i landet. En stor anledning: sommardäck.

– Det är kaos, som i resten av trafiken, resurserna räcker inte till i dag. Allt vi har är ute och rullar, säger Håkan Sandell, operativ chef för Stockholms Assistancekår.

Enligt Håkan Sandell är en stor anledning till kaoset att folk inte hunnit byta till vinterdäck än utan fortfarande kör med sommardäck.

SVT:s Maria Zuiderveld berättar att hon vid 13.30-tiden var på väg till jobbet. Fram till Sollentuna gick det bra på E4:an, men sedan tog det totalstopp.

– Där var det hur moddigt som helst, man kom ingenstans. Folk parkerade sina bilar längs vägrenen och började gå istället. Och flera långtradare stod och spann i snön, berättar Maria Zeuderveld.

Olyckor i Skåne

Sedan klockan fem på morgonen har 45 trafikolyckor rapporterats till polisen i Skåne.

– Några ärenden har varit där personer har förts till sjukhus, men de flesta ärenden rör avåkningar där bilar har kört in i varandra och där det sedan uppstått köbildningar, säger Fredrik Bratt, pressinformatör hos polisen.

Vad har olyckorna berott på?

– Många beror på att man kört för fort och att man har kort avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.