SVT Östnytts Jenny Widell, Tina Enström och Ulf Persson är nominerade till Guldspaden 2015 i kategorin Webb. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Chans på Guldspade – tredje gången gillt?

Uppdaterad
Publicerad

SVT Östnytt har nominerats till en Guldspade i kategorin Webb för granskningen av Arbetsförmedlingen och Fas 3.

I ett stort antal artiklar och tv-inslag skildrade reportrarna Jenny Widell, Tina Enström och Ulf Persson arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 och den verklighet som arbetsförmedlarna och de arbetslösa hade att hantera.

Granskningen uppmärksammades på ministernivå och ledde bland annat till att Arbetsförmedlingen ändrade rutinerna för aktivitetsrapporter och besök.

”Vi fick jobba hårt”

Granskningen handlar om att söka svar på frågan: Varför hamnar så många i fas3? Varför upplever många arbetslösa att de inte får hjälp?

– Vi valde att prata med dem som inte brukar få komma till tals: arbetsförmedlarna och fas 3-anordnarna. Vi sökte kontakt, både via sociala medier och genom att åka ut på arbetsförmedlingar och göra bakgrundsintervjuer, säger Tina Enström.

– Vi fick jobba hårt för att få arbetsförmedlare att ställa upp och för att få förtroendet att vara med bakom kulisserna och filma, säger Ulf Persson.

– Först när vi hade varit ute och samlat in mycket material bestämde vi hur vi skulle vinkla reportagen och då tog vi också fram hårda fakta, till exempel via datasökningar i Arbetsförmedlingens system, säger Jenny Widell.

Tredje gången gillt?

Det här är det tredje året i rad som SVT Östnytts grävande journalistik har nominerats av Guldspadejuryn, dock utan att vinna någon av de åtråvärda statyetterna. Kan det vara tredje gången gillt?

Se hela listan över de nominerade till Guldspaden 2015 på FGJ.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.