Pylyp Illienko tycker att bojkott av rysk kultur är rätt väg att gå, Stefan Ingvarsson håller inte med. Hör deras argument i klippet. Foto: SVT, Zsolt Czinkoczky

Kulturbojkotterna mot Ryssland sprider sig – och väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har flera kulturinstitutioner tagit avstånd från ryska kulturutövare. Men är en bojkott av rysk kultur rätt väg att gå? Ukrainas filmakademi anser det – och manar till internationell bojkott av rysk film. Stefan Ingvarsson, analytiker vid centrum för Österuopastudier är mer tveksam – han anser att de ryska rösterna är viktiga för att vi ska förstå det ryska samhället.

Runtom i världen har kulturinstitutioner stoppat sitt samarbete med ryska kulturarbetare. Berlins filmfestival bojkottar filmer som finansieras av ryska staten och Stockholms filmfestival portar ryska filmer så länge kriget pågår. Ukrainas filmakademi menar att en bojkott av kulturen är nödvändig och uppmanar filmvärlden att sluta samarbeta med ryska filmarbetare.

– Vi manar till bojkott för att den ryska kultureliten har tillåtit den fruktansvärda regimen att utkämpa krig mot Europa och Ukraina. De bär ett moraliskt ansvar för det och därför är samarbete med dem olämpligt så länge kriget pågår, säger Pylyp Illienko styrelsechef Ukrainas filmakademi.

Loznitsa utesluten från akademin

Alla är inte överens om att bojkott av kultur är rätt väg att gå. Den ukrainska regissören Sergej Loznitsa har uttryckt sitt stöd för ryska filmskapare som tar ställning mot Putins regim. Han har på grund av detta uteslutits från den ukrainska filmakademin som menar att ryssar har ett kollektivt ansvar för kriget i Ukraina.

– Jag anser att ryska konstnärer och filmskapare är ansvariga för det som händer nu. De är offentliga personer som många ser upp till och de har stöttat Putins regim i mer än 20 år. De har tolererat den och till och med låtit sig finansieras av den. De har ett moraliskt och politiskt ansvar för det agerandet, säger Pylyp Illienko.

”Behöver förstå varför inte fler protesterar”

Stefan Ingvarsson, analytiker vid centrum för Österuopastudier och tidigare kulturråd i Moskva, menar att frågan om kulturell bojkott inte är helt enkel.

– Det finns två saker att hålla i huvudet. Det ena är att pågår ett fruktansvärt krig som just nu gått över i en fas där man ger sig på civila. Vi vet att inte varenda ryss är ansvarig för det här kriget men just nu dör civila i Ukraina och då måste vi sätta ner foten, säger han.

– Samtidigt behöver vi ju förstå varför det är möjligt att göra det här i det ryska samhällets namn, varför fler inte protesterar. Då kan det vara särskilt viktigt just nu att visa en dokumentärfilm som skildrar det ryska samhället, att visa ett konstverk som visar hur Ryssland förhåller sig till sin historia, sin imperialism.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.