Akademieledamoten Kristina Lugn på väg in till sammanträdet i Börshuset. Foto: SVT

Kristina Lugn efter Sara Danius utspel: ”Har hittills löst alla problem”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ledamoten Kristina Lugn hanterar Svenska akademien nu uppmaningen från bland andra Sara Danius om att samtliga ledamöter bör avgå. Samtidigt säger hon sig avgå om Horace Engdahl lämnar.

”Horace är viktig för akademien!”, uppger hon till Expressen.

Just när krisen verkade ha lagt sig något kom tidigare i veckan nästa slag mot Svenska Akademien. Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark, som lämnat sina uppdrag i akademien, framförde samstämmigt åsikten att samtliga kvarvarande ledamöter bör avgå.

– Det är det enda möjliga steget om man vill att Svenska Akademien ska utvecklas åt rätt håll och inte haverera, sade Sara Danius till Kulturnyheterna.

Krisen i Svenska Akademien

Passning till svenska medier

Under torsdagskvällen samlades Svenska Akademien i Börshuset i Gamla stan. På väg in bekräftade ledamoten Kristina Lugn att brevet från Danius, Espmark och Englund skulle komma att diskuteras. Hon sade också att hon är hoppfull om att situationen kommer att lösas.

– Jag är hoppfull. Vi har hittills löst alla våra problem, sade hon.

Lugn skickade också en subtilt syrlig passning till pressuppbådet i Gamla stan, efter den ihållande bevakning som varit av Svenska Akademien.

– Jag sökte in på journalisthögskolan en gång. Jag är glad att jag inte kom in.

Avgår om Engdahl lämnar

Danius, Englund och Espmark har uttryckt att de kan tänka sig att återvända till Svenska Akademien, om ledamoten Horace Engdahl lämnar den. I ett mejl till Expressen skriver Kristina Lugn att hon avgår om Engdahl lämnar akademien.

”Horace är viktig för akademien! Jag skulle också avgå om han tvingades göra det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet