En reporter i Minnesota sköljer sitt öga efter att polisen använt tårgas mot demonstranterna. Foto: Craig Lassig/TT

Över 50 fall av våld mot journalister har rapporterats

Uppdaterad
Publicerad

Under helgens demonstrationer i USA har över 50 fall av våld mot journalister rapporterats, rapporterar The Guardian.

– Vi är djupt oroade över det som verkar vara riktade angrepp mot journalister av polisen, säger Courtney Radsch, policyansvarig vid pressfrihetsorganisationen CPJ, till Kulturnyheterna.

De stora protester mot rasism och våld inom den amerikanska poliskåren som rasar i USA startade efter det uppmärksammade gripandet av George Floyd i Minneapolis i förra veckan. Protesterna fortsatte under helgen och hittills har över 4 000 personer gripits.

Flera rapporter har även inkommit om incidenter där journalister har blivit utsatta för våld eller gripanden i samband med att de har rapporterat från demonstrationerna.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Blev blind på ena ögat

Enligt en sammanställning som The Guardian har gjort har över 50 sådana fall rapporterats på sociala medier och nyhetstjänster de senaste dagarna.

Frilansjournalisten Linda Tirado blev blind på ena ögat efter att ha träffats av en gummikula när hon rapporterade från en demonstration i Minneapolis under lördagen.

Även Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg träffades av en gummikula när polisen sköt mot journalister och demonstranter i Minneapolis.

Ett flertal journalister har även frihetsberövats, däribland Huffpost-reportern Chris Mathias som greps i New York, CNN:s reporterteam som greps mitt i en direktsändning samt CBS-fotografen Tom Aviles som greps efter att ha träffats av en gummikula.

Fördömer angreppen

Helgens händelser har väckt starka känslor, inte minst bland pressfrihetsorganisationer. Den amerikanska pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) fördömer angreppen i ett uttalande och skriver att det ”visar på en total brist på hänsyn för journalisters centrala roll när det gäller att dokumentera frågor som ligger i allmänhetens intresse”.

– Vi är djupt oroade över våldet mot journalister. Speciellt över det som verkar vara riktade angrepp mot dem av polisen där bland annat gummikulor, pepparsprej och tårgas har använts även efter att personerna sagt att de är journalister, säger Courtney Radsch, policyansvarig vid CPJ, till Kulturnyheterna.

Hon tillägger att våld mot journalister inte är ett nytt fenomen i USA, men att antalet fall har ökat snabbt under kort tid.

RSF: Trumps agerande har påverkat

Även Reportrar utan gränser (RSF) fördömer angreppen och lyfter president Donald Trumps roll.

– Trumps demonisering av medier i USA har lett till att poliser griper och attackerar tydligt identifierade journalister och att även demonstranter ger sig på reportrar. Vi har länge varnat för att Trumps agerande skulle leda till fysiska angrepp. Konsekvensen är nu helt öppen fientlighet mot media och ett riktat våld mot journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet