Foto: Roger Stenberg/Dramaten

19 tjänster försvinner från Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Efter en miljonförlust förra året försvinner 19 tjänster från Sveriges nationalscen. Sex anställda sägs upp, och ytterligare 13 tjänster försvinner genom pensionsavgångar och tillfälliga kontrakt som inte förnyas.

”Det är inte säkert att detta är tillräckligt”, säger Madelene Wagemyr, förhandlingschef på Teaterförbundet.

Sedan två år tillbaka arbetar Dramaten med ett sparpaket, för att anpassa rutiner och arbetssätt till krympande anslag från regeringen.

I höstas kom beskedet att Dramaten trots detta gått med 9,9 miljoner i förlust under första halvan av 2016. Kort därefter kallades personalen till ett krismöte. Beskedet blev att personal kommer att behöva sägas upp, och att Dramaten riskerar att behöva göra nedskärningar på omkring 20 årsverken.

Dramaten-krisen

19 tjänster försvinner

Nu är förhandlingarna med facket avslutade, och det står klart att 19 personer kommer att lämna verksamheten. Av dessa är sex personer anställda (fem heltidstjänster och en halvtidstjänst), medan 13 tjänster försvinner genom pensionsavgångar och tillfälliga kontrakt som inte ersätts eller förnyas. Inga skådespelare berörs av uppsägningarna som främst kommer att drabba tillverkningsteknik och administration.

– Det kommer vara sex personer som blir uppsagda, och det är färre än det ursprungliga förslaget. Övriga tjänster löser man genom att inte ersätta pensionsavgångar och vakanser, säger Madelene Wagemyr, förhandlingschef på Teaterförbundet.

Samtidigt varnar Wagemyr för att fler uppsägningar kan vara att vänta:

– Med tanke på hur ekonomin ser ut kanske det här inte kommer att vara tillräckligt.

Teaterchefen tar ansvaret

Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø tar fullt ansvar för sparpaketets konsekvenser:

– Vi har löst uppgiften som vi har fått från styrelsen, att göra besparingar på motsvarande 20 årsverk. Jag är nöjd med att vi i samtal med facket har kommit överens. Även om det är tufft och sorgligt för den handfull personer som berörs negativt, alltså blir av med sina jobb, säger han till Kulturnyheterna.

Hur är stämningen bland personalen nu?

– Det finns en stor oro inför det vi informerar om idag. Bristen på information har varit en del i det, och när vi nu vet så tror vi att det finns en lugnande effekt.

Inställd Hamlet-satsning kostade

Anledningen till Dramatens ekonomiska underskott är bland annat den inställda Hamlet-föreställningen 2016, en renovering av fastighetens innertak, samt förra årets kostsamma satsning på Bergman-festivalen. Men det är en satsning som Eirik Stubø försvarar:

Var Bergman-festivalen en rimlig satsning när du nu måste säga upp folk?

– Ja absolut, det vore absurt att resonera på något annat sätt, säger han till Kulturnyheterna.

– Min bedömning är att Bergman-festivalen är ett oerhört viktigt supplement till Dramatens övriga utbud.

Dramatens styrelseordförande Daniel Sachs står bakom Stubø, både konstnärligt och ekonomiskt:

– Ekonomin är ingen dramatik, det som har gått back har naturliga orsaker så som att kostnaderna ökar samtidigt som statsbidraget inte räknas upp i samma takt. Den inställda Hamlet kostade pengar, även förändringsarbetet som pågår i huset, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramaten-krisen

Mer i ämnet