– Vi vill göra rätt för oss, säger Sebastian Krantz programledare för poddarna i plagiatskandalen och VD för Dabozzi Media. Foto: Stockhouse

Efter SVT:s granskning: Svenska mordhistorier raderar 129 avsnitt

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kulturnyheternas granskning av den populära podcasten Svenska mordhistorier har nu 129 avsnitt raderats från poddens plattform. Men många av avsnitten kan komma att publiceras på nytt, enligt poddskaparen Sebastian Krantz.

Det var i början av oktober som Kulturnyheterna kunde berätta att den populära podden Svenska mordhistorier i stor omfattning plagierat och läst högt ur svenska nyhetsartiklar och bloggar, och presenterat det som sitt eget material.

Skarp kritik riktades mot poddens skapare Sebastian Krantz som kort efter granskningen lät meddela att delar av poddens utgivning skulle avpubliceras för plagiatkontroll.

– Vi ska titta igenom varenda avsnitt och helt enkelt göra rätt för oss, sade Sebastian Krantz till Kulturnyheterna i samband med detta.

Kan återpubliceras

Drygt två månader senare har nu sammanlagt 129 poddavsnitt raderats. Sammantaget har Svenska Mordhistorier sedan starten gjort 174 avsnitt, varav majoriteten nu alltså är borttagna.

Men flera av avsnitten kommer att laddas upp på nytt nästa år, säger Sebastian Krantz i en intervju med Jönköpings-Posten.

– De kommer att publiceras igen. Under en period som vi hade vissa skribenter var vi tvungna gå igenom hur det låg till. Vi förväntar oss att avsnitten kommer återpubliceras under 2020. De avsnitt som vi då tidigare sett innehållit plagiat kommer vi göra om. Det kommer bli helt nya produktioner, säger Krantz till tidningen.

Får hård kritik från anhöriga

Ett av de 129 avsnitt som plockats bort är avsnittet om morden på två små barn i Arboga 2008. Kulturnyheterna har tidigare pratat med mamman till barnen, Emma Jangestig, som var djupt kritisk till Svenska mordhistoriers publicering då familjen varken informerats om att ett poddavsnitt om fallet varit på gång – eller tillfrågats om lov.

– Det är fruktansvärt. Vi har redan gått igenom det värsta som kan hända. Vilka är de som tar sig den rätten?, sade Emma Jangestig då.

Sammantaget har Kulturnyheterna pratat med fem brottsoffers familjer, vars fall tagits upp av Svenska Mordhistorier. Samtliga menar att programmen görs oetiskt, och är kritiska till hur de som anhöriga behandlats av poddskaparna. Sebastian Krantz har inte velat kommentera kritiken.

Kulturnyheterna har förgäves sökt Sebastian Krantz för en kommentar. Efter att denna artikel publicerats har poddskaparen svarat på kritiken i en intervju med Jönköpings-Posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet