Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kulturnyheternas intervju med Elisabeth Ohlson om sjukdomsbeskedet och arbetet med pjäsen ”Ulla & Zarah”. Foto: SVT/Andreas Idén

Elisabeth Ohlson sjuk i obotlig cancer: ”Det här blir min sista pjäs”

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen, konstnären och teaterregissören Elisabeth Ohlson har drabbats av obotlig cancer. Sjukdomsbeskedet kom under tiden hon arbetade med sin egenskrivna pjäs ”Ulla & Zarah”, som just nu spelas på Kulturhuset Stadsteatern.  

– Jag är väldigt glad att jag hann göra den, säger Elisabeth Ohlson till Kulturnyheterna.  

Elisabeth Ohlson är mest känd som fotograf. För 25 år sedan ställde hon ut konstutställningen ”Ecce homo”, som skapade stora reaktioner. Nu har hon både skrivit och regisserat sin andra pjäs, ”Ulla & Zarah”.  

När det bara var drygt en vecka kvar av repetitionstiden för pjäsen fick Elisabeth Ohlson veta att hon drabbats av obotlig cancer i magen.  

För Kulturnyheterna berättar hon om stödet från produktionen efter beskedet.  

– Det var precis som alla bara – nu ger vi järnet, vi lägger inte ner det här nu! Det var så rörande när jag kom tillbaka sen, för då visste ju jag att det här är min sista pjäs, säger Elisabeth Ohlson. 

Handlar om svenska sångikoner 

Pjäsen ”Ulla & Zarah” handlar om två av Sveriges mest hyllade sångerskor under 30- och 40-talet, Ulla Billquist och Zarah Leander, som spelas av Lotta Ramel och Aleksa Lundberg.  

I pjäsen utforskar Elisabeth Ohlson den gömda relationen mellan dem och om vad som egentligen hände den natten 1946, då Ulla Billquist tog sitt liv.  

Elisabeth Ohlson menar att historien betyder något extra för henne, då hon ända sedan genombrottet med ”Ecce homo” tagit kampen för hbtq-frågor genom sin konst. 

– Det finns ganska många filmer och mycket populärkultur om manliga homosexuella – men det görs väldigt sällan pjäser och filmer om den lesbiska kärleken. Jag vill ta upp det, men också om sorgen att inte få leva sitt liv som man vill, säger hon.  

Utställning om döden  

Förutom pjäsen har Elisabeth Ohlson även under en längre tid jobbat med en utställning med stillbildsfotografier om döden.  

Hon berättar att det ibland känns som ödet att just de här projekten blir hennes sista.  

– Jag hoppas att mina bilder blir bevarade och att den historia som jag har skapat med min konst kan få plats någonstans – och inte suddas ut som Ulla Billquists historia. Sen behöver jag inte göra något mer, så känner jag. Min gärning är klar.  

”Ulla & Zarah” visas på Kilen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm till den 3 september.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.