Dramaten Foto: Jonas Ekströmer/TT

”En kraftmätning mellan genikultens och det moderna samhällets människosyn”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att Eirik Stubø lämnar posten som vd för Dramaten ter sig helt följdriktigt efter den brutala vingklippning han utsattes för redan för en vecka sedan. Då införde teatern lite diskret en ny ledningsordning där Stubø fråntogs budget- och personalansvar, och satt kvar enbart med konstnärligt ansvar – ”vd” endast till titulaturen alltså. En omyndigförklaring.

Per Andersson

Redaktör Kulturnyheterna

I verkligheten är det redan sedan en vecka teaterns vice vd Maria Groop Russel som är vd. Den man av social hänsyn fortsatt kalla ”vd” hade i verkligheten degraderats till konstnärlig ledare – som måste få projektfinansiering och bemanning godkänd av den verkliga chefen.

Varför har Eirik Stubø så bryskt omyndigförklarats?

Dokumentären om Josefin Nilsson

Jo för att han visat sig ovillig/oförmögen att agera med den kraft som behövs i teaterns allvarliga personal- och arbetsmiljöproblem.

Kanske har Stubø också – vilket i så fall är än allvarligare – visat sig ointresserad av att välja sida i den just nu rasande, historiska kraftmätningen mellan genikultens och det moderna, mångfaldiga, demokratiska samhällets människosyn.

Kanske har Stubø behövt en vecka för att innebörden av omorganisationen ska sjunka in. Kanske har resten av Dramaten behövt det. Hursom: i den mycket allvarliga debatten om personalproblem som nu skakar Dramaten hade ”vd” redan förvandlats till ett rundningsmärke – som man brukar säga om nominella chefer som ingen bryr sig om, utan bara seglar förbi, i de betydelsefulla frågorna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet