Våldtäktsanklagade filmmogulen Harvey Weinstein kan uteslutas ur amerikanska filmakademien. Foto: TT

Amerikanska filmakademien håller extramöte om Weinstein

Publicerad

Den amerikanska filmakademien, som varje år delar ut filmpriset Oscar, kommer att hålla ett extrainsatt möte för att diskutera den våldtäktsanklagade filmmogulen Harvey Weinstein, rapporterar BBC.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences kallar brotten som Weinstein anklagas för ”motbjudande”. Styrelsen för akademien kommer enligt BBC nu att träffas på lördag för att ”diskutera anklagelserna mot Weinstein och vilka åtgärder som krävs av akademien”. 

Den amerikanska filmakademiens motsvarighet i Storbritannien, the British Academy of Film and Television Arts (Bafta), har redan dragit in Weinsteins medlemskap.

Men enligt Vanity fair är det mycket ovanligt att medlemmar blir av med sin plats i den amerikanska filmakademien. En källa som sitter i akademiens styrelse säger till tidningen att ”det är inte så det går till”.

Sparken från sitt eget företag

Den högt uppsatta producenten Harvey Weinstein fick sparken från sitt eget företag The Weinstein Company tidigare i veckan. Detta efter att flera kvinnor berättat att han utsatt dem för sexuella trakasserier i tidningen New York magazine.

Weinstein, som mottagit hela 81 Oscarsstatyetter som producent, har förnekat alla anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp.

Flera har trätt fram

Sedan den första artikeln publicerades har dock fler kvinnor framfört anklagelser mot honom. Bland andra Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie har vittnat om trakasserier.  

Polisen i New York ska enligt uppgift till BBC hålla förhör med en individ angående anklagelser mot Weinstein från 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet