Ryskt filmförbund protesterar mot gripande av regissör

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainske filmregissören Oleg Sentsov ska ha förts till ett fängelse i Moskva.

Den 11 maj ska regissören Oleg Sentsov ha gripits i sitt hem i Simferopol på Krim och förts till Lefortovo-fängelset i Moskva, anklagad för att ha förberett en terroristattack.

Sentsov stöttade Majdanprotesterna i Kiev och är emot den ryska annekteringen av Krim.

Krimkonflikten

Kräver frisläppande

Nu höjer Europeiska filmakademin (EFA) rösten, och kräver att ryska myndigheter ska släppa regissören fri omedelbart. Det rapporterar medier som Deadline. DN.se skriver att Ukrainas kulturminister har uttryckt sin oro, i brev till människorättsorganisationer.

Det ryska filmförbundet kräver också att den ryska federala säkerhetstjänsten, FSB, ska släppa Oleg Sentsov.

Utspel väntas i Cannes

Ryska filmförbundet menar att säkerhetstjänsten inte kan visa vad regissören står anklagad för, och därmed smutsar ner Rysslands rykte, enligt Sveriges Radios Kulturnytt.

På den pågående filmfestivalen i Cannes ska en annan ukrainsk regissör, Sergej Loznitsa, visa sin nya dokumentärfilm ”Majdan”. I samband med den visningen förväntas han, enligt Kulturnytt, göra ett utspel för sin regikollega.

Oleg Sentsov gjorde sin långfilmsdebut 2011 med ”Gamer” (originaltitel: Gaamer).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet