Foto: TT

Lombardiet ny turistmagnet efter Call me by your name

Uppdaterad
Publicerad

Call me by your name har inte bara inneburit ett karriärmässigt kliv uppåt för sina huvudrollsinnehavare Timothée Chalamet och Armie Hammer. Den har även lett till ett turistuppsving för den italienska regionen Lombardiet – som efter filmens förföriska skildringar av bedagade 1500-talsvillor, fikonträd och nattliga nakenbad numera kan mäta sig med klassiska livsnjutarområden som Toscana.

Oscarsnominerade Call me by your name kretsar inte bara kring kärlekshistorien mellan den 17-årige Elio hans pappas något äldre forskningsassistent Oliver.

En stor del av dragningskraften på biopubliken kan också förklaras med de lockande scenerna från huvudpersonernas spirituella utomhusmiddagar i den lummiga trädgård som omgärdar den precis lagom bedagade 1500-talsvillan där historien utspelar sig.

Även scenerna då Elio och Oliver badar nakna i en flod, tillbringar loja eftermiddagar på ett kafé i en sömnigt pittoresk småstad eller cyklar på undersköna grusvägar bland fikonträd och cypresser kan få den mest förhärdade biobesökare att börja dregla.

Gardasjön i Lombardiet. Foto: SVT

Turismboom efter film

Call me by your name är, precis som Luca Guadagninos tidigare film Kärlek på italienska, inspelad i den norditalienska regionen Lombardiet, som befinner sig mellan alperna och Po-slätten.

Regionen har hittills haft en mer undanskymd plats bland landets mer självklara turistmål – däribland livsnjutarmeckat Toscana – något som i och med filmens enorma succé dock är på väg att förändras.

Enligt uthyrningssajten Airbnb hade bokningarna i Lombardiet i april ökat med över 50 procent jämfört med samma period förra året, och även sajter som Tripadvisor uppger att man märkt en markant ökning jämfört med tidigare år, enligt den franska tidningen Le Monde.

Även den lombardiska turistbyrån snappade snabbt upp det nyväckta intresset för regionen och arrangerade i april en resa för en samling europeiska journalister i filmens spår.

Ferrante-effekt i Neapel

Call me by your name-effekten är dock inte ny – även den syditalienska regionen Kampanien upplever ett enormt uppsving efter succén för författaren Elena Ferrantes Neapelkvartett.

Foto: TT

Här flockas numera horder av turister i de en gång ruffiga kvarter där historien mellan Elena och Lila utspelas, och för de riktigt inbitna fansen finns även guidade turer i spåren av Ferrantes huvudpersoner.

För den som har ett antal miljoner till övers finns nu även chansen att lägga vantarna på 1500-tals villan där kärlekshistorien mellan Elio och Oliver utspelas. Villan, som ligger i Moscazzano i närheten av staden Crema, är för närvarande till salu för 17 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.