Nobelpristagaren Peter Handke. Foto: SVT

Handke om folkmordskritiken: ”Att relativisera är inte att förneka”

Uppdaterad
Publicerad

I en exklusiv intervju med SVT kommenterar nu Nobelpristagaren Peter Handke den omfattande kritik mot honom. Han har anklagats för att förneka folkmordet i Srebrenica, något han bestämt nekar till. Men han vill samtidigt inte använda ordet folkmord:

– För mig är det ”brodermord”, säger han i SVT:s Nobelporträtt.

När vi träffar Peter Handke har det gått drygt två veckor sedan tillkännagivandet. Debatten har ibland varit öronbedövande. Det har i första hand handlat om Peter Handkes proserbiska ställningstaganden i de jugoslaviska krigen på 90-talet och att han så sent som 2006 talade på Milosevic begravning. 

I centrum står en essä från 1996 (En vintrig resa till floderna Donau, Sava, Morava och Drina eller Rättvisa för Serbien). Citat har kastats fram och tillbaka, intervjusvar likaså.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Kritiken om att han skulle förneka folkmordet på 8 000 bosniska muslimer i Srebrenica håller inte Peter Handke med om:

– För mig är det värre än det, mycket värre... Det var brodermord, det är mitt ord som författare.  Jag kan inte använda orden som en “juridisk” person, jag är ingen domare. För mig är det brodermord, säger han.

Handke: Inte försvagande att relativisera

Peter Handke förklarar att han ser det som att det handlade om “brödrafolk” som tidigare levt i fred tillsammans i ett multietnisk och multireligiöst Jugoslavien. Vilket gör det som hände både sorgligare och värre, enligt Handke.

Han återkommer till ett citat från en vän: “I det här kriget gick alla folk på törnen.” Att just på så sätt se det som hände i Srebrenica som en del av inbördeskriget är något som Handkes kritiker menar relativiserar folkmordet. Handke menar att just att sätta det i ett sammanhang är en poäng:

 – Ibland är det inte försvagande att relativisera. Att gå ifrån det absoluta och sätta något i relation till något annat är ibland så mycket mer levande. Orättvisan blir mycket mer greppbar, säger Handke, och fortsätter:

– Att relativisera betyder inte att förneka. Det står jag för. Ingen kan säga att det är försvagande att relativisera. Nej, att relativisera kan ses som förstärkning. Sånt får jag hantera.

Vill inte gå vilse

Att massakern i Srebrenica är ett folkmord slogs fast i den Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien 2004. Landets före detta president Slobodan Milošević åtalades för folkmord i 66 fall i krigsförbrytartribunalen 2001, men avled i häktet några månader innan domen mot honom skulle falla.

SVT ställer frågan om det inte är Handkes ovilja att själv använda just ordet ”folkmord”, som är anledningen till kritiken?

– För mig är det ”brodermord”. Om folk säger ”folkmord”... Varför inte? Då är det så. Jag vill inte gå vilse i det här, säger Peter Handke.

En längre intervju med Peter Handke finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet