Valet, skogsbränderna och Avicii är några av de mest engagerande nyheterna 2018. Foto: TT

Här är årets mest engagerande nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder, val och krig i Syrien. Nyhetsåret 2018 har både överraskat och ibland förfärat. Här är det SVT:s besökare varit mest intresserade av under året.

Foto: Privat.

10. Vägrade skaka hand

Farah Alhajeh vägrade skaka hand med en man vid en anställningsintervju. Företaget avbröt rekryteringen, men Arbetsdomstolen (AD) slog fast att hon diskriminerades. Nyheten engagerade stort i Sverige – men även i flera andra länder runtom i världen.

9. Snökaoset

Kraftig snö föll över Sverige i februari, och läsarna var minst sagt intresserade. Nedsatt sikt, snödrev, snörök och drivbildning var några faktorer som försvårade vardagen för trafikanter.

8. Falska nyheter om Sverige

Falska nyheter har spridits över hela världen och Sverige är knappast ett undantag. Ett exempel är polsk tv som felaktigt rapporterade att Sverige inte har resurser att bekämpa bränder på grund av att man lagt stora summor pengar på obligatorisk genusutbildning i stället för att investera i nödvändig utrustning.

I takt med att näthandeln i Sverige växer så erbjuds allt fler betalningssätt. Kriminalinspektör Jan Olsson berättar för SVT Nyheter vilka säkerhetsrisker som finns och vad man bör tänka på när man handlar. Foto: TT

7. Internetsäkerhet

Under 2017 ökade näthandeln med 16 procent i Sverige och omsatte totalt 67 miljarder kronor. Samtidigt är det många som blivit lurade på pengar på olika sätt. Tips om hur du skyddar dig på internet blev sannolikt därför en av de mest lästa artiklarna på SVT under året.

Macron, May och Trump måste nu var och en förklara sina beslut att bomba Syrien

6. USA:s anfall mot Syrien

I april anföll USA, tillsammans med Frankrike och Storbritannien, flera mål i Syrien. Ryssland och Kina kallade attacken för ett brott mot internationell rätt medan många europeiska ledare uttryckte sitt stöd för attacken.

5. Månförmörkelsen

En ovanligt lång och total månförmörkelse syntes i Sverige – och svenskarna gick man ur huset för att se på månen. Den låg mitt i jordens skugga vid 22-tiden på kvällen och fick ett rödaktigt ljus, en så kallad ”blodmåne”.

4. Värmeböljan

Efter snökaoset kom den ovanligt varma sommaren. Och inte ens de som väntat länge på värmen kunde vara helt nöjda med den extrema hettan som slog till i Sverige och flera andra länder. I värmeböljans spår kom både bränder, torka och dödsfall.

3. Aviciis död

Den svenske artisten Aviciis död väckte stor uppmärksamhet. Tim Bergling, som han egentligen hette, sörjdes världen över. Faktumet att han tog sitt liv fick några av världens största dj:s att jobba för att förebygga självmord.

2. Riksdagsvalet

Ingen har kunnat missa att Sverige gick till val och den utdragna regeringsbildning som ännu inte är klar. Och svenskarnas intresse har knappast varit svalt. Bland de mest lästa nyheterna under året finns flera vinklar som handlar om just valet. Mest intresserade var SVT:s läsare under själva valnatten. Men även flera andra vinklar finns med bland det mest lästa under året. Tjänsterna Pussla ihop ditt politiska styre och Väljarbarometern engagerade stort.

1. Skogsbränderna

Den som engagerade SVT:s läsare mest under året var ändå skogsbränderna. Under sommaren spred sig skogsbränderna ut över en yta på 25 000 hektar. Brandmän från andra länder tog sig till Sverige för att hjälpa till i den största insatsen någonsin i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer